Slovensko sa chce zapojiť do obnovy Ukrajiny výstavbou vlakového spojenia do Košíc

Plán zahŕňa aj modernizáciu diaľnic a železničných tratí na Ukrajinu či posilnenie kapacít na hraničných priechodoch. Príležitosti získajú najmä slovenské firmy v infraštruktúre a energetike.

Common session of Slovakia's and Ukraine's governments in Michalovce Ukrajinský premiér Denys Šmyhal (vľavo) a slovenský premiér Robert Fico (vpravo) počas medzivládneho zasadnutia vlád Slovenska a Ukrajiny v Michalovciach 11. apríla 2024. Foto: Profimedia.sk

Vyplýva to z Rámca zapojenia Slovenskej republiky do obnovy Ukrajiny, ktorý predložil podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec a vláda ho v stredu schválila.

„Schválenie rámca umožní Slovensku aktívne sa zapojiť do obnovy Ukrajiny, čím posilní svoju pozíciu na medzinárodnej scéne a podporí stabilitu v regióne. Zapojenie do týchto aktivít vytvorí pracovné príležitosti a podporí rozvoj východného Slovenska,“ uviedol Kmec v predkladacej správe.

„Regionálnym cieľom je aj aktívne zapojenie slovenských subjektov, najmä firiem, do projektov obnovy Ukrajiny, čo umožní vytvorenie nových obchodných príležitostí a zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských podnikov na medzinárodnej úrovni. Slovenské firmy budú mať možnosť uchádzať sa o medzinárodné finančné zdroje a granty, čo im poskytne potrebnú podporu na expanziu a realizáciu inovatívnych riešení v oblasti obnovy a rekonštrukcie,“ uzavrel Kmec.

(tasr)