Elektronické služby v zdravotníctve chcú upraviť, vzniknúť majú aj nové

Novelu zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme z dielne ministerstva zdravotníctva v stredu schválila vláda.

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák Ministerstvo zdravotníctva SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ministerstvo vysvetlilo, že materiál súvisí s prípravou dátovej reformy, ktorej cieľom je najmä odbremenenie zdravotníkov od zbytočného vykazovania a zlepšenie dátovej dostupnosti a kvality.

Novelou sa má napríklad zaviesť elektronizácia laboratórnych vyšetrení, ktorá má zabrániť ich opakovaniu.

Rezort v nej tiež navrhuje službu elektronického objednávania pacienta na vyšetrenie k poskytovateľovi cez jednotný centrálny systém. Úprava má priniesť aj elektronické uzatváranie dohôd o poskytovaní všeobecnej a špecializovanej gynekologickej zdravotnej starostlivosti.

Rovnako sa v novele kompetentní zaoberajú aj zosúladením zákonov v zozname poistencov čakajúcich na poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti. Chcú ňou tiež zefektívniť procesy pri uzatváraní dohôd o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Ministerstvo navrhuje aj vytvorenie Národného registra očkovania či Národného registra duševných ochorení. Presadiť zároveň chce i zmenu prevádzkovateľa Národného registra prenosných ochorení, a to na Úrad verejného zdravotníctva SR.

Úprava má tiež sprecizovať vydávanie elektronických preukazov pracovníkov v zdravotníctve. Rušiť by sa ňou mal aj register úrazov vyžadujúcich poskytovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti. Ministerstvo to odôvodnilo jeho neefektívnosťou z pohľadu naplnenosti. „Jeho výstupy je možné nahradiť údajmi z iného štatistického zdroja údajov,“ dodalo.

(tasr)


Rastúce ceny vstupného do akvaparkov hrozia úbytkom návštevníkov a tržieb, čo môže viesť k finančným problémom prevádzkovateľov.
Prejsť na článok
Tomáš z Hlasu-SD varoval pred hlasovaním bez koaličnej dohody a navrhuje 100 miliónov eur na pomoc domácnostiam s vysokými cenami energií.
Prejsť na článok
Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok