Poľsko nezískalo dostatok Ukrajincov žijúcich v ich krajine pre služby ukrajinskej armády

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri podpise obrannej dohody s Poľskom v júli tohto roku uviedol, že na území krajiny sa plánuje vytvorenie jednotky s názvom Ukrajinská légia.

450159671_1008280097329763_7729883522313562883_n Poľský minister obrany Władysław Kosiniak. Foto: FB/Władysław Kosiniak

Poľské úrady však nenašli dostatočný počet Ukrajincov žijúcich v krajine, ktorí by vyjadrili želanie vstúpiť do ukrajinskej légie a ísť bojovať na Ukrajinu, informoval poľský minister obrany Wladyslaw Kosyniak-Kamysz.

„Nie sme zodpovední za nábor. Počet ľudí, ktorí sa mali dobrovoľne prihlásiť z ukrajinskej strany, je však príliš malý,“ povedal Kosiniak-Kamysz.

Podľa neho boli vyhlásenia Kyjeva o Ukrajincoch v Poľsku pripravených vstúpiť do armády príliš hlasné. Hovorilo sa o tisícoch mužov ochotných pridať sa, ale v skutočnosti sa poľským úradom nepodarilo sformovať ani jednu brigádu, poznamenal Kosyniak-Kamysz.

V septembri poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski povedal, že Varšava nenabrala dostatočný počet dobrovoľníkov, ktorí by sa mohli zapojiť do vojenskej formácie. „Z našej strany sme všetko urobili už dávno. Teraz čakáme na ukrajinských brancov alebo dobrovoľníkov,“ skonštatoval Sikorski.

Podľa neho sú pre tieto potreby zaregistrované tisíce ľudí, ktorí si musia aktualizovať miesto pobytu pre vojenskú registráciu. „Mnohí z nich naozaj chcú slúžiť a rotovať tak svojich krajanov, ale hovoria, že nechcú byť poslaní do boja bez toho, aby boli riadne vycvičení a vybavení,“ vysvetlil Sikorski.

(mja)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok