Ruská novinárka dostala v Nemecku cenu za knihu svedectiev o vojne na Ukrajine

Literárnu Cenu Hansa a Sophie Schollovcov udeľuje bavorská pobočka nemeckého Zväzu nemeckých vydavateľov a kníhkupcov, ako aj mesto Mníchov. Cena sa udeľuje od roku 1980 a je dotovaná sumou 11-tisíc eur.

kondolenèná kniha bývalý prezident Michail Gorbaèov ruské ve¾vyslanectvo Na snímke portrét bývalého prezidenta ZSSR Michaila Gorbačova je položený vedľa kondolenčnej knihy na ruskom veľvyslanectve v Berlíne. Foto: TASR/AP

Nositeľkou tohtoročnej literárnej Ceny Hansa a Sophie Schollovcov, udeľovanej v Nemecku, sa stala ruská exilová novinárka Katerina Gordejevová za knihu o osudoch ľudí, ktorým do života zasiahla invázia ruskej armády na Ukrajinu.

Gordejevová je v Rusku známa najmä svojimi dokumentárnymi filmami a televíznymi rozhovormi. Po anexii Krymu Ruskom v roku 2014 sa aj s rodinou rozhodla emigrovať a momentálne žije v Lotyšsku.
Ruská vláda ju zaradila do zoznamu zahraničných agentov.

Základom jej ocenenej knihy Vezmi si môj smútok sa stal jeden z dokumentárnych filmov o ľuďoch, ktorí utiekli z Ukrajiny počas prvého roku vojny rozpútanej Ruskom vo februári 2022.

V knihe sú aj svedectvá matiek ruských vojakov i pozostalých po obetiach vojny, ktorí hovoria o tom, čo pre nich vojna znamená.

Porota, ktorá rozhodovala o udelení ceny, osobitne vyzdvihla neľahkú rolu Gordejevovej ako reportérky z krajiny, ktorá spôsobila utrpenie jej respondentov.
    
(tasr)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok