Na školách vo Valónsku zakážu používať smartfóny

Samospráva prevažne francúzsky hovoriaceho belgického regiónu od budúceho školského roka zakáže na školách mobily, tablety a iné zariadenia s pripojením na interne. Platí to pre všetky vekové kategórie žiakov, od predškolákov až po stredoškolákov.

girl-5425872_1920 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay/ Surprising_SnapShots

Na štátnych školách to platí počas celého vyučovania vrátane prestávok. Cieľom opatrenia je zlepšiť koncentráciu aj študijné výsledky žiakov a predchádzať kyberšikane.

Valónsky minister zdravotníctva Yves Coppieters označil za nevyhnutnú – pre fyzické aj psychické zdravie detí – reguláciu času, ktorý strávia pred obrazovkami takýchto zariadení, a to obzvlášť v škole. „Musíme byť odvážni a konať. Nejde o odmietanie technológií, ale o reguláciu ich používania, aby sa nestali nebezpečenstvom pre našu mládež,“ dodal.

Používanie smartfónov na vzdelávacie účely však bude naďalej v triedach povolené. Rovnako bude umožnené používať elektronické zariadenia zdravotne znevýhodneným žiakom, ktorí napríklad aj počas vyučovania potrebujú byť v kontakte so svojou rodinou. Používanie smartfónov na školách už obmedzili viaceré európske krajiny vrátane Francúzska, Fínska, Talianska či Holandska.

(tasr, dpa)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok