Trump sa podľa vyšetrovateľa „uchýlil k zločinom", aby zvrátil výsledok volieb v roku 2020

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa „uchýlil k zločinom" s cieľom zvrátiť výsledok prezidentských volieb v roku 2020, uviedol špeciálny vyšetrovateľ Jack Smith v súdnom dokumente zverejnenom v stredu.

Election 2024 Trump Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý prezident by podľa neho nemal mať nárok na imunitu pred trestným stíhaním.

Smith v 165-stranovom návrhu poskytol aj nové dôkazy o Trumpových snahách zvrátiť výsledky prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil Joe Biden.

Americký Najvyšší súd v júli rozhodol, že Trump má ako bývalý prezident určitú imunitu voči trestnému stíhaniu za oficiálne činy spáchané počas výkonu funkcie, ale môže byť trestne stíhaný za neoficiálne činy.

V odtajenom dokumente Smith tvrdí, že Trump by nemal uniknúť trestnému konaniu, pretože „vo svojej podstate bol plán obžalovaného snahou o súkromnú trestnú činnosť“.

„Obžalovaný trvá na tom, že je imúnny voči stíhaniu za jeho trestný plán zvrátiť výsledok prezidentských volieb z roku 2020 a tvrdí, že išlo o úradné konanie,“ povedal Smith. Vyšetrovateľ však vyjadril nesúhlas s Trumpovým tvrdením o nevine, pretože hoci podľa neho Trump bol úradujúcim prezidentom počas sprisahania, z ktorého je obvinený, jeho plán bol v skutočnosti súkromný. Trump sa podľa jeho slov uchýlil k zločinom, aby zotrval vo funkcii prezidenta.

„Obžalovaný so spolupáchateľmi spustil sériu čoraz zúfalejších plánov na zvrátenie legitímnych výsledkov volieb v siedmich štátoch, v ktorých prehral,“ uviedol špeciálny vyšetrovateľ.

Trumpova snaha o zvrátenie výsledkov podľa Smitha zahŕňala klamanie štátnym predstaviteľom, spracovávanie falošných volebných hlasov a snahu prinútiť viceprezidenta Mikea Pencea, aby bránil Kongresu potvrdiť víťazstvo Bidena. Trump podľa Smitha zapojil súkromného právnika, ktorý bol ochotný ho falošne vyhlásiť za víťaza volieb a šíriť nepravdivé tvrdenia, že voľby boli podvodné.

Smith tiež tvrdí, že keď všetky tieto snahy zlyhali, Trump v januári 2021 nariadil nahnevanému davu svojich priaznivcov, aby sa vydali do budovy Kapitolu.

(tasr, ap, afp)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok