Vo Virgínii zaplatia učiteľovi 575-tisíc dolárov. Prepustili ho pre „transrodové“ zámená

Petra Vlaminga v roku 2018 prepustil školský obvod West Point po tom, čo pre náboženské presvedčenie odmietol používať mužské zámená pri oslovovaní študentky, ktorá o sebe tvrdila, že je chlapec.

eye-3348431_1920 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay/fotografierende

Školská rada vo Virgínii zaplatí učiteľovi viac ako pol milióna dolárov po tom, čo bol prepustený za to, že odmietol používať transrodové zámená žiaka.

Právnická skupina Alliance Defending Freedom (ADF), ktorá v spore zastupuje Petra Vlaminga, tento týždeň oznámila, že školská rada vo West Pointe súhlasila s vyplatením 575-tisíc dolárov ako odškodného a poplatkov učiteľovi.“

Vlaming sa pred prepustením „snažil študentke vyhovieť tým, že dôsledne používal jej nové preferované meno a úplne sa vyhýbal používaniu zámen“, informovala ADF.

„Peter nebol prepustený za niečo, čo povedal, bol prepustený za niečo, čo nemohol povedať,“ vyhlásil hlavný právny zástupca ADF Tyson Langhofer.

Langhofer konštatoval, že Vlaming bol zapálený pre predmet, ktorý vyučoval, bol obľúbený u svojich študentov a snažil sa vyhovieť ich potrebám a požiadavkám, ale „nemohol s čistým svedomím hovoriť správy, o ktorých vedel, že nie sú pravdivé, a žiadna školská rada ani vládny úradník nemôžu niekoho z tohto dôvodu trestať“.

„Náboženské presvedčenie ma postavilo do kolízie s vedením školy, ktoré nariadilo, aby sa učitelia prihlásili len k jednému pohľadu na rodovú identitu, ktorý mal byť totožný s preferovaným názorom vedenia,“ vysvetlil Vlaming.

(mja)