Matka bola držaná v nevedomosti, po desiatich rokoch zistila skutočnú príčinu smrti dcéry

Smútiaca matka povedala pri vyšetrovaní, že tajnostkárske, vyhýbavé a „povýšenecké“ správanie zamestnancov Britskej Národnej zdravotnej služby bolo „traumatizujúce“ a viedlo ju k tomu, že roky hľadala pravdu o smrti svojej dcéry.

Prevzatie novorodenca, ktoré sa narodilo náhradnej matke Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Jedidajah Otteová tvrdí, že lekári a sestry v nemocnici svätého Tomáša v Londýne jej odmietali povedať čo sa deje so zdravím trojmesačnej Avivy.

Nemocnica 10 rokov trvala na tom, že Aviva zomrela prirodzenou smrťou. Minulý mesiac však priznala, že k jej smrti v januári 2014 došlo v dôsledku kontaminovaného jedla, ktoré jej dával personál, čo viedlo k vzniku smrteľnej infekcie.

Otteová tiež obvinila Guy’s and St Thomas‘ NHS trust (GSTT), ktorý nemocnicu prevádzkuje, z „nečestnosti“, „nedostatku transparentnosti“ a „zavádzania“ o výskyte Bacillus cereus – baktérie prenášanej potravou – v detskej výžive, ktorá spôsobila Avivinu smrť.

Jeden z lekárov, konzultant neonatológ Dr. Grenville Fox, ktorý Avivu liečil krátko pred jej smrťou, však 10. septembra súdu povedal, že intravenózna parenterálna výživa, ktorú dostávala a ktorú pripravovala spoločnosť GSTT, spôsobila jej smrť alebo k nej prispela, napriek tomu, že to spoločnosť desať rokov popierala.

(mja)


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok