Rusi čoraz častejšie nasadzujú neidentifikované drony

Ukrajinské vzdušné sily zároveň pripomínajú, že akýkoľvek ruský vzdušný prostriedok je len bodkou, značkou na monitoroch protivzdušnej obrany. Až preskúmaním trosiek na zemi sa dá určiť, čo presne letelo a aký bol jeho náklad.

cee0667-49066a71f7821c81--1-_690x387 Gerbera drone. Foto: Defence Express

Rusi okrem bezpilotných lietadiel typu Shahed, ktoré sú často ovplyvnené ukrajinskými systémami elektronického boja a dopadajú na zem bez toho, aby spôsobili škodu, čoraz častejšie používajú aj bližšie nešpecifikované typy dronov.

Pri leteckej bitke, ktorá sa začala v noci zo 4. na 5. októbra, boli zostrelené tri bezpilotné lietadlá typu Shahed, zatiaľ čo zvyšných desať bezpilotných lietadiel bolo stratených v južných a severných oblastiach.

Je takmer isté, že mohlo ísť o bezpilotné lietadlá iných typov, ktorých identifikáciu vykonávajú špecialisti na zemi po ich odhalení.

Konkrétne Rusi čoraz častejšie používajú lacné bezpilotné lietadlá vrátane dronu Gerbera, ktoré vyrábajú v troch verziách: elektronický prieskum, kamikadze alebo vábiace drony.

Tento dron má penový trup a vyznačuje sa nízkou kvalitou výroby, čo znamená, že môže sám od seba „prestať existovať“, teda môže sa zrútiť.

(mja)


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok