Mexický kardinál sa nezhoduje s názorom exorcistov na "očistný rituál" ich prezidentky

Medzi rôznymi ceremóniami pri inaugurácii prvej mexickej prezidentky na Námestí ústavy v hlavnom meste - všeobecne známom ako Zócalo - skupina domorodých žien vykonala „posvätný obrad“, okrem iného s kadidlom, rastlinami, ovocím a kvetmi.

Mexico Inauguration Claudia Sheinbaumová. Foto: TASR/AP

Mexický kardinál a traja kňazi, z ktorých dvaja sú exorcisti, majú rozdielne názory na „očistný“ rituál, ktorý sa uskutočnil počas inaugurácie novej prezidentky krajiny Claudie Sheinbaumovej.

„Vzývame nahuales, božstvá a iné bytosti a božských duchov, ktorí obývajú toto miesto. Prosíme o život, osvietenie a múdrosť pre ústavnú prezidentku Dr. Claudiu Sheinbaum Pardo,“ povedala jedna zo žien na začiatku obradu.

Kardinál Felipe Arizmendi, emeritný biskup mexickej diecézy San Cristóbal de Las Casas v štáte Chiapas, povedal , že „nemá dôvod kvalifikovať tento akt ako šou alebo populizmus; naopak, považuje ho za symbolický akt nesplateného dlhu voči pôvodným obyvateľom a rozhodnutie prehodnotiť a uznať ich práva aj v našich zákonoch“.

Otec Alberto Medel, exorcista a koordinátor Teologického výboru kolégia exorcistov mexickej arcidiecézy, v súvislosti s rituálom povedal, že „v skutočnosti domorodé národy nie sú tým, čo sa tam predstavuje“.

„Nepochybujem o tom, že stále existujú malé skupiny, ktoré uctievajú alebo si ctia starobylé domorodé božstvá, ale pravdou je, že náš ľud je hlboko kresťanský, katolícky,“ zdôraznil, a preto „jeho tradície nemožno chápať bez kresťanskej viery“.

(mja)


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok