Vládny špeciál s občanmi Slovenska z Libanonu pristál v Bratislave

Na palube bolo 46 evakuovaných ľudí, z toho 25 občanov SR. Ďalších 44 evakuovaných, z toho deväť občanov SR, ešte len priletí. Na tlačovej konferencii po pristátí o tom informoval minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer).

Snímka obrazovky 2024-07-29 o 12.18.48 Vládny špeciál Slovenskej republiky. Foto: TASR/Pavel Neubauer

„Celkovo to bola spolupráca medzi dvoma krajinami, medzi Libanonom a Cyprom. Najprv to bol vojenský špeciál, ktorý previezol našich občanov na Cyprus do Larnaky a potom je to špeciál letky ministerstva vnútra, ktorý previezol a preváža všetkých ostatných z Cypru do Bratislavy,“ uviedol Blanár.

Ako dodal, Slovensko pri evakuácii poskytlo pomoc aj ďalším deviatim krajinám. Z Cypru čaká vládny špeciál ešte jeden let. Na palube bude 44 evakuovaných ľudí, z toho deviati sú občania SR. Na zastupiteľskom úrade v Bejrúte zostali traja zamestnanci. Ostatní sa aj s rodinnými príslušníkmi vrátili na Slovensko.

Časť nákladov na evakuáciu podľa ministra preplatí mechanizmus civilnej obrany Európskej únie. Slovensku by sa tak malo vrátiť 75 percent nákladov.

(tasr)


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok