Šéf iránskej diplomacie opätovne vyzval na prímerie v Pásme Gazy a Libanone

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí v sobotu počas návštevy v Sýrii znova vyzval na prímerie v Pásme Gazy a Libanone.

Snímka obrazovky 2024-10-04 o 9.44.01 Abbás Arákčí. Foto: TASR/AP

„Najdôležitejšou záležitosťou v súčasnosti je prímerie, najmä v Libanone a v Pásme Gazy,“ uviedol iránsky minister. „Existujú iniciatívy v tejto súvislosti, uskutočnili sa rokovania, ktoré, ako dúfame, budú úspešné,“ dodal Arákčí.

Ide o Arákčího prvú návštevu Damasku od jeho nástupu do funkcie v auguste. Jeho návšteva sa zároveň koná takmer rok po tom, čo Iránom podporované palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo na juh Izraela, ktorý následne začal s vojenskou ofenzívou v palestínskej enkláve.

Súbežne s vojnou v Pásme Gazy prebieha aj konflikt na izraelsko-libanonských hraniciach, kde takmer denne dochádza k prestrelkám medzi izraelskou armádou a militantmi Iránom podporovaného hnutia Hizballáh. Koncom septembra Izrael zintenzívnil svoju kampaň proti Hizballáhu a v noci na utorok začal s pozemnou ofenzívou na juhu Libanonu.

„Cieľom mojej návštevy Damasku je pokračovať v konzultáciách o vývoji v regióne,“ povedal Arákčí.

Iránsky minister v piatok navštívil libanonskú metropolu Bejrút, kde vyjadril podporu prímeriu v Libanone prijateľnému pre Hizballáh súčasne s prímerím v Pásme Gazy.

Arákčí pricestoval do Sýrie letecky po tom, čo Libanon oznámil, že v dôsledku piatkového izraelského leteckého útoku bola poškodená diaľnica spájajúca obe krajiny.

V súvislosti s týmto útokom Izrael povedal, že jeho cieľom bolo zabrániť toku zbraní zo Sýrie pre Hizballáh.

(tasr, afp)


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok