Pri pokuse o prekročenie Lamanšského prielivu zahynulo niekoľko migrantov

Pri pokuse o prekročenie Lamanšského prielivu z Francúzska do Británie zahynulo niekoľko migrantov vrátane dieťaťa, uviedli v sobotu francúzske úrady.

Migranti so záchrannými vestami sa plavia v drevenom člne asi 26 námorných míľ na juh od talianskeho ostrova Lampedusa v Stredozemnom mori, sobota 27. augusta 2022. Foto: TASR/AP Migranti. Ilustarčný záber. Foto: TASR/AP

Podľa francúzskych médií prišli migranti o život pri dvoch rôznych incidentoch. Dieťa vo veku asi štyri roky bolo v lodi udupané na smrť, oznámil tamojší minister vnútra Bruno Retailleau s tým, že podľa jeho slov ide o strašnú tragédiu. Dodal, že prevádzači migrantov „majú na rukách krv“ obetí. Zranenie utrpel aj jeden muž, ktorého do najbližšej nemocnice previezol vrtuľník.

Pri pokuse prekročiť Lamanšský prieliv z Francúzska do Británie zahynulo v polovici septembra osem ľudí, keď sa preťažený nafukovací čln s 50 migrantmi na palube prevrátil krátko po nalodení. Menej ako dva týždne predtým pri podobnom incidente prišlo o život 12 ľudí vrátane šiestich detí a tehotnej ženy.

Od januára zahynulo v tejto oblasti už približne 50 ľudí, čo podľa OSN predstavuje najvyšší počet hlásených obetí od roku 2021. Lamanšský prieliv sa tento rok podarilo prekročiť viac než 21-tisíc ľuďom.

Britský premiér Keir Starmer a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v lete zaviazali posilniť „spoluprácu“ pri riešení nárastu počtu nelegálnych migrantov.

(tasr, afp, bbc)


Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok