Marcon vyzval na zastavenie dodávok zbraní pre Izrael

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu vyzval na zastavenie dodávok zbraní pre Izrael, ktorý viaceré krajiny kritizujú za spôsob jeho odvetnej operácie proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval na návštevu ÈR Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Podľa francúzskeho prezidenta by malo byť vo vojne prioritou opäť hľadať politické riešenia. Preto požaduje, „aby sme prestali dodávať zbrane na boj v Pásme Gazy“. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter dodal, že Paríž neposiela Izraelu žiadne zbrane.

Macron tak opäť zopakoval svoje znepokojenie nad konfliktom v palestínskej enkláve, ktorý pokračuje napriek opakovaným výzvam na prímerie. „Myslím si, že nie sme vypočutí,“ povedal s tým, že podľa neho ide o chybu, a to aj v súvislosti s bezpečnosťou Izraela.

Francúzsky prezident tiež uviedol, že v súčasnosti je prioritou vyhnúť sa eskalácii situácie v Libanone. „Libanon sa nemôže stať novým Pásmom Gazy,“ dodal.

V pondelok si Izrael pripomína prvé výročie ničivého útoku Hamasu zo 7. októbra, ktorý vyvolal vojnu v Pásme Gazy, zatiaľ čo sa ťažisko bojov prenieslo aj na susedný Libanon.

(tasr, afp)


Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok