Je povinnosťou pripomínať si najkrvavejšiu bitku na území Slovenska, vyzval Žiga

Je našou povinnosťou pripomínať si najťažšie vybojované vojenské víťazstvo v našich moderných dejinách, povedal podpredseda Národnej rady Peter Žiga (Hlas) v prejave k 80. výročiu Karpatsko-duklianskej operácie.

Prezident apeluje na vládnu koalíciu, aby vyriešila zvolenie šéfa NRSR Podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas). Foto: TASR/Martin Baumann

„Naše Slovensko je slobodný štát, hoci niekedy ako by sme si to nevážili a považovali za samozrejmosť. Pritom sme slobodu museli draho vykúpiť životmi našich vojakov a našich spojencov,“ uviedol Žiga pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle. Poukázal na hrôzy vojny, utrpenie a množstvo zmarených životov.

Poukázal na to, že sloboda, mier, obyčajné ľudské šťastie a spokojný život boli hodnoty, za ktoré bojovali vojaci v roku 1944 a za ktoré sa oplatí postaviť aj dnes.

Povedal pritom, že po druhej svetovej vojne žijeme v takej dlhej ére prosperity, že si dávno nevieme predstaviť nedostatok všetkého, potraviny na prídel a život doslova z ruky do úst.

„Priatelia, vážme si, že máme mier a demokraciu, že môžeme vysloviť slobodne svoj názor a obhajovať hodnoty, na ktorých nám záleží. Vážme si, že existujeme ako národ a máme svoju štátnosť. Pripomínajme si, že to vôbec nie sú samozrejmé veci, najmä v tejto dobe, keď počuť v diaľke hrmenie diel,“ skonštatoval.

V súčasnosti je podľa neho príležitosť zamyslieť sa a vrátiť sa k skutočným hodnotám. „Hodnotám, ktoré nám pred 80 rokmi pomohli vybojovať naši predkovia v krutých bitkách, aká bola práve tu na Dukle. Za to im patrí obrovská vďaka,“ dodal.

(tasr)


Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov
Pápež v decembri vymenuje 21 nových kardinálov. Pápež František v nedeľu oznámil vymenovanie 21 nových kardinálov katolíckej cirkvi. Zhromaždenie známe ako konzistórium sa uskutoční 8. decembra, uviedol počas týždennej poludňajšej modlitby na Námestí svätého Petra. Vymenovanie kardinálov je zvyčajne každoročnou udalosťou, ktorá…
Prejsť na článok