Prešov kritizuje ministerstvo kultúry pre neschválenú dotáciu

Radnica žiadala dotáciu na projektovú dokumentáciu obnovy múru hradobného opevnenia v areáli gymnázia na Konštantínovej ulici. Ide o národnú kultúrnu pamiatku a mesto v rámci programu Obnovme si svoj dom požadovalo od rezortu kultúry 52 155 eur.

František Oľha Primátor František Oľha. Foto: Milan Kapusta/TASR

„Odborná komisia, ktorá bola zriadená k tejto výzve ministerstvom kultúry, previedla odborné hodnotenie jednotlivých projektov, ktoré boli predložené. Mestu Prešov bolo oznámené, že pre nedostatočné ohodnotenie, kvalitu projektu alebo nedostatok financií náš projekt nebol podporený,“ uviedol primátor Prešova František Oľha.

Ministerstvu kultúry neupiera právo rozhodnúť o pridelení dotácie, ale odvolanie sa na hodnotenie odbornej komisie a na nedostatok prostriedkov podľa neho spôsobilo rozhorčenie zamestnancov, ktorí poctivo pracujú a pripravujú jednotlivé projekty.

Mesto podľa neho získalo v hodnotení 38 bodov a podporené boli projekty, ktoré mali nižší počet bodov. „Dokonca si myslím, že polovica projektov, ktoré boli podporené, mali nižšie bodové hodnotenie ako mesto Prešov,“ skonštatoval Oľha s tým, že proti rozhodnutiu Ministerstva kultúry SR sa odvolajú.

Ako povedal, v budúcom roku vyčlenia v mestskom rozpočte 55-tisíc eur v rámci plánu investícií na projektovú dokumentáciu. Realizácia celej obnovy si podľa primátora vyžiada od 500-tisíc eur do milióna eur.

„My ani nevieme pokračovať ďalej, kým nemáme urobený archeologický výskum a nemáme odborníkmi povedané, akým spôsobom a ako máme rekonštruovať hradobný múr,“ vysvetlil Oľha.

„Niekoľko dlhých rokov sa snažíme aj my nejakým spôsobom podporiť opravu hradobného múru, keďže nám to komplikuje život jednak pri hodinách telesnej výchovy, keďže vidíme, že sme v areáli, kde sa dá športovať,“ povedal riaditeľ gymnázia na Konštantínovej ulici Stanislav Šanta, ktorý víta rozhodnutie mesta múr opraviť.

Dodal, že už mali niekoľko malých projektov na výstavbu multifunkčného ihriska. Oznámili im však, že najprv musia dať do poriadku múr. „Akonáhle by sme tu niečo vybudovali a následne potom by sa povedzme opravoval múr, tak by to vyšlo navnivoč,“ vyjadril sa.

Vedúca Oddelenia komunikácie Ministerstva kultúry SR Petra Bačinská pre TASR uviedla, že hodnotenia komisie sú dôležitou súčasťou rozhodovacieho procesu, no nie sú jediným kritériom pre prideľovanie dotácií.

„Ministerka kultúry môže zasiahnuť do rozhodovacieho procesu ohľadom prideľovania dotácií v akomkoľvek rozsahu. Všetky zmeny a korekcie boli zrealizované na základe transparentného procesu a zohľadňovali strategické ciele programu Obnovme si svoj dom. Zároveň pripomíname, že dotácie z tohto programu nie sú nárokovateľné. Je to dobrovoľný príspevok štátu a nikto naň nemá zákonný nárok,“ uzavrela.

(tasr)