Šutaj Eštok zákon platenými príspevkami pred prezidentskými voľbami neporušil

Ešte v apríli upozornila na platené príspevky ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas) Nadácia Zastavme korupciu. V dovedna pätnástich príspevkoch na Facebooku hovoril v prospech Petra Pellegriniho, zaplatil si za to zhruba 1 800 eur.

7. zasadnutie vlády SR Matúš Šutaj Eštok. Foto: Martin Baumann/TASR

Platené reklamy v prospech prezidentského kandidáta Pellegriniho na sociálnej sieti ministra vnútra zasiahli približne milión ľudí. Nadácia Zastavme korupciu preto podala niekoľko podnetov pre porušenie volebného zákona.

Okresný úrad Bratislava o jednom z podnetov rozhodol v prospech Šutaja Eštoka. „Podľa úradu nemožno Facebook považovať za hromadný informačný prostriedok. Informácie zverejnené na Facebooku podľa neho nemajú ‚dostatočný dosah rozšírenia medzi verejnosť‘, aby mohli narušiť moratórium,“ zhodnotila nadácia na sociálnej sieti s tým, že úrad patrí pod rezort vnútra.

Predstavitelia nadácie sú o porušení volebného zákona presvedčení. A rozhodnutie bratislavského okresného úradu sa týka len jedného z viacerých podnetov.

„Je však natoľko absurdné, že požiadame Generálnu prokuratúru, aby preverila postup úradu,“ spresnila Zastavme korupciu.

Nadácia pripomenula, že Šutaj Eštok vo videách len pár dní pred voľbami hovoril o Pellegriniho protikandidátovi Ivanovi Korčokovi ako o „kandidátovi vojny, ktorý chce škodiť Slovensku za každú cenu, ohovárať ho v zahraničí, tešiť sa z jeho problémov“. Tiež v nich konštatoval, že „verí, že Korčoka si ľudia nikdy nezvolia“.

(max)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok