Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o STVR

Podanie skupiny opozičných poslancov na Ústavný súd SR o ústavnosti zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) súd v stredu prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu.

ustavny-sud-clanokW Ústavný súd Slovenskej republiky. Foto: TASR

Útavný súd zároveň nevyhovel návrhu navrhovateľa na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.

Zákon prijatý vládnou koalíciou nadobudol účinnosť 1. júla. Bývalý Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa tak zmenil na STVR. Ústavnú sťažnosť podali opozičné PS, KDH a SaS.

„Sme presvedčení, že tento zákon je v rozpore s Ústavou SR, s viacerými článkami našej ústavy a okrem toho je v rozpore s európskou legislatívou,“ povedal v júli predseda PS Michal Šimečka.

Za zmenou legislatívy vidí snahu o politické ovládnutie STVR, dosadenie si vlastných nominantov do vedenia inštitúcie, a nie ambíciu zlepšiť stav vo verejnoprávnom médiu.

Poslankyňa Národnej rady Zora Jaurová (PS) priblížila, že v sťažnosti namietajú obsah legislatívy aj proces jej prijímania vrátane vylúčenia verejnosti z prípravy zákona a skrátenia diskusie v parlamente.

Zákonu Jaurová vyčíta nedomyslené prechodné opatrenia aj termín zverejnenia v Zbierke zákonov vzhľadom na účinnosť.

Rozpor s Ústavou SR vidia sťažovatelia v garancii slobody prejavu a práva na informácie, ako aj zákazom cenzúry. Pred Ústavným súdom namietajú aj nesúlad zákona s európskym Aktom o slobode médií a žiadajú, aby sa obrátil aj na Súdny dvor Európskej únie.

(tasr)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok