Zástupcovia záchraniek nesúhlasia so znením novely zákona o záchrannej zdravotnej službe

Rezort zdravotníctva do skráteného medzirezortného pripomienkového konania predložil novelu zákona o záchrannej zdravotnej službe. S jej znením však nesúhlasia zástupcovia záchraniek, najmä so zmenami v záchranárskych posádkach.

fungujúca stanica záchranná zdravotná služba Považská Bystrica Ilustračná snímka. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS) Matej Polák upozornil, že viaceré navrhované opatrenia v rámci novely zákona o záchrannej zdravotnej službe sú hazardom pre pacienta. Poukázal pritom najmä na zmeny v záchranárskych posádkach.

„Ak bude novela prijatá v tomto znení, spôsobí, že u niektorých pacientov, u ktorých zasahoval lekár, už nebude. Ale bude tam zasahovať tzv. záchranár špecialista. U niektorých pacientov, kde doposiaľ zasahovali profesionálni, vysokoškolsky vzdelaní záchranári už dnes bude zasahovať len tzv. asistent prepravy,“ spresnil.

Má ísť podľa jeho slov o nový typ zdravotníka, ktorý má absolvovať len 180 hodinový kurz a zasahovať iba pri pacientoch, ktorí nie sú v akútnom ohrození života. Upozornil však, že je náročné len na základe telefonátu vyhodnotiť, či ide o život ohrozujúci stav. Rovnako zmeny skritizoval aj Ivan Majling zo Slovenskej spoločnosti urgentnej medicíny a medicíny katastrof.

Upozornil tiež, že napríklad výkony, ktoré majú byť po novom delegované tzv. zdravotníckemu záchranárovi sú výkony, ktoré v realite nemôže vykonávať často ani čerstvo vyštudovaný lekár či sestra s 20-ročnou praxou na oddelení anestéziológie.

„Považujeme to za mimoriadne nebezpečný krok,“ skonštatoval.

Priblížil, že má ísť napríklad o prácu s umelou pľúcnou ventiláciou či otváranie hrudníka pacienta v prípade traumy. Okrem toho obaja považujú za absurdné, že novela by mala byť účinná od 1. januára 2025, pričom stále nie je známe rozmiestnenie staníc záchraniek.

Okrem iného skritizovali aj zavádzanie ordinačných hodín pre záchranky či vznik novej linky pomoci, na ktorú sa majú obracať pacienti s neurgentným stavom. Obaja zároveň kritizujú proces prípravy reformy, z ktorého podľa nich boli vynechaní odborníci.

Nesúhlasia ani s bezdôvodným skrátením pripomienkového konania. Vyzvali preto vedenie ministerstva zdravotníctva, aby novelu stiahlo a vrátilo ju naspäť na pôdu rezortu. „Aby sme sa tam stretli a začali načúvať hlasom ľudí z praxe,“ dodal Polák.

Pripravovanú reformu aj postup jej prípravy kritizujú tiež Združenie miest a obcí Slovenska a Základná odborová organizácia pri ZZS v Bratislave. Upozorňujú, že môže ohroziť kvalitu a dostupnosť poskytovaných zdravotných služieb. Štátne ZZS Bratislava a ZZS Košice, naopak, navrhované zmeny vítajú.

(tasr)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok