Joe Biden nalieha, aby Izrael minimalizoval škody spôsobené civilistom v Libanone

Prezident USA v spoločnom telefonáte vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua však potvrdil svoju podporu pre izraelské útoky zamerané na Iránom podporovaných aktivistov militantného hnutia Hizballáh.

Snímka obrazovky 2024-10-10 o 5.59.51 Ľudia sa pozerajú na zničené budovy po leteckom útoku izraelskej armády na predmestí Dáhíja na juhu Bejrútu. Foto: TASR/AP

O rozhovore predtým informovala aj hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová, ktorá spresnila, že trval asi 30 minút a bol „priamy a produktívny“.

Z vyhlásenia Bieleho domu vyplýva, že Biden počas telefonátu opäť potvrdil právo Izraela chrániť svojich občanov pred skupinou Hizballáh, ale zároveň zdôraznil i potrebu diplomatickej dohody medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorá by umožnila civilistom na oboch stranách tzv. modrej línie návrat do svojich domovov.

Ako je známe, modrá línia nie je oficiálnou hranicou medzi Libanonom a Izraelom – predstavuje demarkačnú čiaru, ktorú vytvorila OSN a za ktorú sa v roku 2000 mali stiahnuť izraelskí vojaci.

Účelom telefonátu s Bidenom, pokiaľ ide o Netanjahua, bola diskusia o reakcii Izraela na iránsky raketový útok zo začiatku októbra. Biely dom nespresnil obsah rozhovoru na túto tému. Uviedol len, že Biden potvrdil záväzok Spojených štátov v oblasti zaistenia izraelskej bezpečnosti a jednoznačne odsúdil iránsky raketový útok.

Pokiaľ ide o situáciu v palestínskom Pásme Gazy, lídri diskutovali o naliehavej potrebe vrátiť sa k diplomacii s cieľom dosiahnuť prepustenie rukojemníkov unesených pred rokom z Izraela a stále zadržiavaných Hamasom.

Biden počas telefonátu hovoril aj o nutnosti obnoviť prístup na sever tejto enklávy, vrátane okamžitého obnovenia humanitárneho koridoru z Jordánska.

(reuters, tasr, times of israel)