Stromom roka 2024 sa stala 150 rokov stará hruška planá z Bošáce

V hlasovaní, do ktorého sa zapojilo viac ako 14-tisíc ľudí, získala bošácka hruška takmer 2 300 hlasov. Strom stojaci na úpätí vrchu Lysica nad obcou Bošáca bude na jar reprezentovať Slovensko aj v súťaži Európsky strom roka.

462620504_18278917768240790_7064869391460611270_n Stromom roka 2024 sa stala 150 rokov stará hruška planá z Bošáce. Foto: FB/Nadácia Ekopolis

Víťazná hruška je vysoká desať metrov, obvod kmeňa 150-ročného stromu meria 195 centimetrov. Stojí na slnečnom úpätí vrchu Lysica nad Bošáckou dolinou s bohatou ovocinárskou tradíciou.

Na druhom mieste v ankete Strom roka 2024 sa s 2 265 hlasmi umiestnila vŕba biela-smútočná z Prievidze. Tretie miesto obsadila lipa malolistá z Ordzovian, ktorá získala 1 330 hlasov. Každý z víťazných stromov získa posúdenie a ošetrenie odborníkmi.

V rámci ankety boli i tento rok odmenené aj zapojené školy. V prvej kategórii, kde rozhodoval počet hlasov od zapojených žiakov, skončila na prvom mieste Spojená škola Novohradská z Bratislavy. Druhé miesto obsadila Základná škola Veľkomoravská z Trenčína, tretie miesto si vyslúžili žiaci zo Základnej školy na Karpatskej ulici v Žiline.

Celkovo sa do súťaže zapojilo viac ako 20 materských, základných a stredných škôl z celého Slovenska.

„V druhej kategórii nerozhoduje počet zapojených žiakov, ale oceňujeme aktivity žiakov, ktoré na danej škole robia. Tento rok nás oslovila Spojená škola zo Svitu, kde sa žiaci zapojili do pátracej hry, ktorá vzbudila ich záujem o životné prostredie a zároveň ju prepojili s poznávaním stromov v ich okolí,“ priblížila Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis s tým, že škola získa výsadbový materiál do svojej školskej záhrady.

V súvislosti s anketou Strom roka sa každý rok ošetrujú aj také stromy, ktoré boli do ankety nominované, no do finále sa nedostali. Tento rok sa tak budú okrem víťazov ošetrovať ešte dva stromy, a to hruška a javor.

„Už tradičnou súčasťou ankety je aj verejná výsadba stromov. Tentoraz je naplánovaná v obci Vištuk, kde sa miestni dobrovoľníci postarali o obnovu historickej lipovej aleje,“ doplnila Hromadová.

Titul Strom roka sa na Slovensku odovzdáva od roku 2002, anketu od roku 2007 organizuje Nadácia Ekopolis. Patrónom ankety, ktorej poslaním je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie, je spevák Peter Lipa.

(tasr)