Z Policajného zboru odišlo od začiatku roka do konca septembra takmer 1 200 príslušníkov

Z dát, ktoré poskytol rezort vnútra vyplýva, že do služobného pomeru prijali do septembra 599 príslušníkov. Odišlo ich však 1 165. Percentuálne najviac policajtov chýba na západe Slovenska.

SR MV PZ policajti nespokojnosť protest BAX Vpravo zástupca nespokojných príslušníkov Policajného zboru s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom. Foto: TASR

„Najvyššia percentuálna neobsadenosť tabuľkových miest je k 1. októbru 2024 v rámci Krajského riaditeľstva PZ v Trnave (19,48 percenta), v Trenčíne (17,97 percenta) a v Bratislave (17,95 percenta),“ uviedol rezort.

Z dát vyplýva aj to, že na začiatku októbra bolo z celkového počtu 22 601 tabuľkových miest policajtov neobsadených 3 532. Od začiatku roka tento počet vzrástol o 575 neobsadených miest.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sa snažil Policajný zbor stabilizovať zavedením motivačných príplatkov. Opozícia tvrdí, že tento spôsob stabilizácie nefunguje.

Šutaj Eštok zároveň deklaroval, že na stabilizácii situácie pracuje a s policajtmi komunikuje. Verí, že nie všetci policajti, ktorí požiadali o odchod do civilu, zo zboru aj odídu.

(tasr)