Mestá znížia výdavky na budúci rok aj spoločným verejným obstarávaním elektriny a plynu

Zástupcovia Únie miest Slovenska (ÚMS) upozornili, že spoločné obstarávania sú jedno z riešení v nadväznosti na schválenú konsolidáciu vládou, ktorá najviac obmedzí samosprávy a donúti ich škrtať výdavky či rušiť služby pre obyvateľov Slovenska.

vinobranie_pezinok_online-1-768x575 Pezinok. Foto: vinobraniepezinok.sk

„Hľadáme spôsob, ako pomôcť pri konsolidácii verejných peňazí, pretože si veľmi dobre uvedomujeme, že verejné financie štátu sú naozaj v katastrofálnej situácii a podľa nás si vyžadujú možno oveľa silnejšiu konsolidáciu. Rozhodli sme sa hľadať riešenia, jedno riešenie sme našli, a to, že sme uskutočnili v rámci ÚMS spoločné centrálne verejné obstarávanie na nákup plynu a nákup energie,“ uviedol prezident ÚMS Richard Rybníček.

Doplnil, že do spoločného verejného obstarávania sa zapojilo približne 14 miest a vďaka tejto iniciatíve sa im podarí v budúcom roku znížiť výdavky v oblasti nákupu plynu a energie.

Pozitívny prínos do budúcnosti v tom vidia aj ďalší zástupcovia členských miest ÚMS zo Stupavy, Pezinka či Dubnice nad Váhom, ktorí sa zhodli na tom, že spoločné verejné obstarávanie pomôže mestám usporiť finančné prostriedky.

Rybníček spresnil, že vyššia daň z pridanej hodnoty budúci rok priamo zasiahne mestá a obce. Rovnako podľa neho prídu samosprávy o 19 percent z príjmu z dane od fyzických osôb, pričom konsolidácia sa samospráv dotýka už od roku 2022, keď sa zvyšoval daňový bonus a celkovo prišli mestá a obce v rokoch 2024 a 2025 o 300 až 400 miliónov eur.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo dodal, že konsolidačný balík bude mať negatívny vplyv najmä na rozpočty samospráv. Hlavné mesto prišlo podľa neho už v minulosti o vyše 50 miliónov eur, pričom muselo výrazne šetriť a zoškrtať investície do opráv chodníkov, obnovy športovísk aj verejných priestorov.

Upozornil, že opatrenie možnosti poukázania dvoch percent z dane z príjmov na oboch rodičov môže spôsobiť samosprávam výpadok približne 70 miliónov eur.

„Zvyšuje sa aj celková inflácia z 3,9 percenta na 5,4 percenta, čo prirodzene ešte viac zvýši cenovú úroveň a všetky náklady. Zmena bola opäť raz pripravená, presadená bez riadnych analýz vplyvu na samosprávy a výkonných kompetencií. Výpadky v rozpočtoch samospráv tento rok pritom nepokryje ani vládou avizovaná 50 miliónová kompenzácia, keďže už odhad výnosu z dane z plynu pre všetky samosprávy na rok 2024 ukazuje výpadok až 81 miliónov eur,“ uzavrel Vallo.

(tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok