Generál NATO: Nemecko musí na obranu vyčleňovať podstatne viac prostriedkov

Nemecko musí vzhľadom na rastúce vojenské výzvy výrazne zvýšiť svoje výdavky na obranu, vyhlásil v piatok zástupca vrchného veliteľa spojeneckých síl NATO pre transformáciu Chris Badia.

Nemecko je pripravené doda na Ukrajinu protilietadlové systémy typu Gepard Nemecký tank typu Gepard. Ilustračné foto: TASR/DPA

V rozhovore pre denník Süddeutsche Zeitung nemecký generál navrhol, aby sa súčasný obranný rozpočet zvýšil o 50 percent. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Nemecko sa v súčasnosti snaží splniť cieľ NATO vynaložiť dve percentá svojho HDP na obranu s pomocou špeciálneho fondu vo výške 100 miliárd eur pre ozbrojené sily (Bundeswehr). Tento fond vznikol v reakcii na inváziu ruských vojsk na Ukrajinu.

Badia tvrdí, že dvojpercentný cieľ je pre Nemecko nedostačujúci. „Cieľom by mali byť tri percentá,“ vyhlásil.

DPA však píše, že jeho požiadavku by bolo možné iba ťažko splniť. Minúť tri percentá HDP na obranu by znamenalo ďalších 40 miliárd eur pre Bundeswehr, čo je z hľadiska súčasných ekonomických problémov Nemecka obrovské číslo, uviedla agentúra.

Nemecký kancelár Olaf Scholz naposledy presadil, že sa výdavky na obranu zvýšili iba o 1,3 miliardy eur na celkových 53,25 miliárd eur.

(tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok