Izrael vyzval obyvateľov 22 dedín na juhu Libanonu na evakuáciu

Armáda v sobotu tiež varovala obyvateľov oblastí južného Libanonu, aby sa "nevrátili" do svojich domovov, keďže izraelskí vojaci tam pokračujú v bojoch proti militantom libanonského hnutia Hizballáh.

Snímka obrazovky 2024-10-10 o 5.59.51 Ľudia sa pozerajú na zničené budovy po leteckom útoku izraelskej armády na predmestí Dáhíja na juhu Bejrútu. Foto: TASR/AP

Izrael nariadil v sobotu obyvateľom 22 dedín na juhu Libanonu evakuáciu do dvoch oblastí severne od rieky Awalí. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie izraelských ozbrojených síl.

Izraelské jednotky pokračujú „v cielení na stanovištia Hizballáhu vo vašich dedinách alebo v ich blízkosti,“ napísal na platforme X hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai. „V záujme vašej ochrany, nevracajte sa do svojich domov až do odvolania. Nechoďte smerom na juh; každý, kto pôjde na juh, riskuje svoj život,“ dodal.

Adrai v separátnom príspevku opätovne vyzval zdravotníkov a členov lekárskych tímov, aby sa vyhli využívaniu sanitiek. Ako tvrdil, sanitky používajú bojovníci Hizballáhu. „Vyzývame zdravotnícke tímy, aby sa vyhli kontaktu s členmi Hizballáhu a nespolupracovali s nimi,“ uviedol.

Izraelská armáda podľa neho nevyhnutne zasiahne voči všetkým vozidlám prevážajúcim ozbrojených jednotlivcov bez ohľadu na druh týchto vozidiel.

Izrael aktuálne vedie vojnu na viacerých frontoch a súčasne pokračuje v boji proti palestínskym militantom v Gaze, píše AFP.V uplynulých dňoch armáda podnikla intenzívny pozemný i vzdušný útok na severe Gazy, predovšetkým v meste Džabalíja a jeho okolí.

(tasr)