Ukrajinské „Benátky“ čelia útokom ruských dronov. Obyvatelia sa nemajú kam ukryť

V uplynulom období Rusko zintenzívnilo útoky na prístavnú infraštruktúru v ukrajinských pobrežných mestách. Ruské drony útočia aj na mesto Vylkove v delte Dunaja.

Tretí dronový útok ruskej armády na Kyjev Ukrajinská protivzdušná obrana zostreľuje ruský dron iránskej výroby Šáhid - Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Miestni obyvatelia sa pred ruskými útokmi nemôžu skryť, pretože ich domy sú nízko položené a nemajú pivničné priestory. TASR informuje podľa reportáže agentúry Reuters.

Vylkove je malé turistické a rekreačné mestečko. Podľa údajov z roku 2022 v ňom žije 7700 ľudí. Leží pri ústí Dunaja a podobne ako v talianskych Benátkach, aj tu vodné kanály nahrádzajú cesty a namiesto áut sa ľudia prepravujú na člnoch.

Skryť sa pred ruskými útokmi je preto pre miestnych mimoriadne náročné. Podľa hraničnej stráže, ktorá na mieste pôsobí, je zostrelenie dronov jediným účinným spôsobom ako obyvateľov ochrániť.

Pivnicu vo svojom dome nemá ani majiteľka miestneho hotela Julija Kapitanová. Svoje deti pred dronovými útokmi preto počas noci chráni vlastným telom. „Nastane jasný záblesk, svetlá zhasnú a ozve sa explózia. Navždy si zapamätáte čo vaše oči v tej chvíli videli,“ vyhlásila.

Bývalý učiteľ informatiky, dnes vojak s prezývkou IT pre Reuters uviedol, že útoky dronov odrážajú pomocou áut kategórie pick-up vybavených samopalmi, útočnými puškami, reflektormi a termovíznymi kamerami. Čierne ruské drony útočia v noci, kedy je ťažké ich spozorovať, pripomína Reuters.

„V podstate máme každý deň aj tréning. Ten zahŕňa fyzické cvičenia, prípravu zbraní, prípravu vozidiel a kontrolu systémov, aby všetko fungovalo tak ako má,“ uviedol IT.

Podpredseda ukrajinskej vlády Olexij Kuleba vo štvrtok vyhlásil, že Rusko za uplynulé tri mesiace zaútočilo na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru takmer 60-krát. Týmito útokmi sa podľa neho Rusko snaží obmedziť exportný potenciál Ukrajiny.

(tasr)


Horúce prázdninové a dovolenkové dni sú nenávratne minulosťou a s nimi aj sezóna, ktorej extrémne horúčavy prilákali ľudí k vode. Mimoriadne to prospelo obľúbeným miestam oddychu nielen východniarov: Domaši a Zemplínskej šírave.
Prejsť na článok