Povodne v Česku vyradili čističky odpadových vôd, rieky Odra a Morava sa plnia slpaškami

Zasiahnuté sú čistiarne v Ostrave, Opave a ďalších menších obciach v Olomouckom okrese. Do riek tak prúdia nečistené splašky od stoviek tisíc obyvateľov. 

ČR Česko Počasie Záplavy Povodne situácia Situácia po opadnutí vody v českom meste Jeseník, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Tento problém spôsobuje šírenie infekčných baktérií vrátane Escherichia coli.

Podľa odborníkov voda teraz obsahuje chemický kokteil, ktorý zahŕňa baktérie, antibiotiká a zvyšky hygienických produktov, čo predstavuje vážne zdravotné riziká, informuje český server iDNES.cz. 

„Určite by som sa obával úplavice a infekčnej žltačky typu A. Najväčším rizikom je potom leptospiróza, známa tiež ako krysia horúčka,“ upozornil Pavel Dlouhý, predseda Spoločnosti infekčného lekárstva. V okolí Ostravy už potvrdili niekoľko prípadov tejto choroby.

Znečistenie má tiež negatívny vplyv na životné prostredie. Organické látky vo vode spôsobujú úbytok kyslíka, čo môže viesť k hromadnému úhynu rýb a ďalších vodných organizmov. Ekológovia majú obavy o biodiverzitu riek, najmä v Olomouci, kde žije mnoho ohrozených druhov, ako sú raky a mušle.

Ostrava a ďalšie mestá sa teraz snažia nájsť riešenie, ale obnova čistiarní bude trvať niekoľko mesiacov. Poľsko, kam časť znečistenej vody odteká, vyjadrilo znepokojenie a vyzvalo Českú republiku na prijatie dočasných opatrení, ako je inštalácia kontajnerových čističiek vody.

Českí odborníci však upozorňujú, že takéto technológie nie sú ľahko dostupné a chemická dezinfekcia by mohla mať ešte horší vplyv na životné prostredie.

(mm)


Horúce prázdninové a dovolenkové dni sú nenávratne minulosťou a s nimi aj sezóna, ktorej extrémne horúčavy prilákali ľudí k vode. Mimoriadne to prospelo obľúbeným miestam oddychu nielen východniarov: Domaši a Zemplínskej šírave.
Prejsť na článok