Mierové jednotky OSN odmietli žiadosť Izraela opustiť pozície na juhu Libanonu

Hovorca Dočasných síl OSN v Libanone (UNIFIL) Andrea Tenenti potvrdil, že Izrael požiadal o stiahnutie jednotiek z oblasti pozdĺž modrej línie, demarkačnej čiary medzi Izraelom a Libanonom, alebo až päť kilometrov od nej. 

Príslušníci mierových síl OSN držia svoju vlajku a pozorujú, ako sa izraelské bagre pokúšajú zničiť tunely vybudované Hizballáhom. Foto: TASR/AP Príslušníci mierových síl OSN držia svoju vlajku a pozorujú, ako sa izraelské bagre pokúšajú zničiť tunely vybudované Hizballáhom. Foto: TASR/AP

„Bolo prijaté jednomyseľné rozhodnutie zostať,“ uviedol Tenenti.

Táto situácia nastala po tom, čo v piatok utrpeli dvaja členovia UNIFIL zo Srí Lanky zranenia, keď izraelská armáda spustila paľbu v blízkosti základne UNIFIL v Naqoure.

Izraelská armáda tvrdí, že jej vojaci reagovali na hrozbu, ktorú zaznamenali 50 metrov od základne, a dodala, že bude ďalej skúmať okolnosti tohto incidentu, informuje denník The Guardian.

(mm)


Horúce prázdninové a dovolenkové dni sú nenávratne minulosťou a s nimi aj sezóna, ktorej extrémne horúčavy prilákali ľudí k vode. Mimoriadne to prospelo obľúbeným miestam oddychu nielen východniarov: Domaši a Zemplínskej šírave.
Prejsť na článok