Izrael vyhlásil v pohraničí s Libanonom päť nových uzavretých vojenských zón

Zákaz vstupu od sobotňajšej 20:00 platí pre okolie dedín typu mošav Zar'it, Šomera, Štula, Netu'a a Even Menachem v severnom Izraeli.

Snímka obrazovky 2024-10-10 o 5.59.51 Ľudia sa pozerajú na zničené budovy po leteckom útoku izraelskej armády na predmestí Dáhíja na juhu Bejrútu, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Izrael minulý týždeň začal pozemné vojenské operácie v južnom Libanone ako ďalšiu fázu dlhodobého konfliktu s libanonským proiránskym hnutím Hizballáh.

Libanonské hnutie a izraelská armáda pritom ostreľovali pozície v pohraničí prakticky každý deň od vlaňajšieho októbra, keď Izrael začal v Pásme Gazy vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v odvete za palestínsky teroristický vpád na juh Izraela zo 7. októbra 2023.

Situácia v Libanone prudko eskalovala v polovici septembra po explóziách tisícov komunikačných zariadení využívaných Hizballáhom a po následnom rozsiahlom bombardovaní pozícií Hizballáhu v Libanone, pri ktorom izraelská armáda zabila mnoho členov vedenia tohto hnutia vrátane jeho vodcu Hasana Nasralláha.

(tasr, afp)


Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok
Horúce prázdninové a dovolenkové dni sú nenávratne minulosťou a s nimi aj sezóna, ktorej extrémne horúčavy prilákali ľudí k vode. Mimoriadne to prospelo obľúbeným miestam oddychu nielen východniarov: Domaši a Zemplínskej šírave.
Prejsť na článok