Berlín sa Ukrajine nechystá dodávať ďalšiu ťažkú vojenskú techniku, tvrdí denník Bild

Po dodaní 18 tankov Leopard 2 Bundeswehr neplánuje ďalšie dodávky podobných tankov. Rovnako vraj nebudú poskytnuté ani ďalšie druhy vojenskej techniky, vrátane bojových vozidiel pechoty, obrnených transportérov a samohybných húfnic.

Tank Leopard 2. Foto: TASR/AP Tank Leopard 2. Foto: TASR/AP

Nemecké ministerstvo obrany podľa Bildu taktiež nevkladá veľké nádeje do toho, že Ukrajina dokáže v najbližšej dobe spustiť protiofenzívu s cieľom oslobodiť okupované územia.

Navyše, nemecký kancelár Olaf Scholz neprejavil nadšenie pre takzvaný „plán víťazstva,“ ktorý mu počas nedávneho stretnutia predložil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, napísal tiež denník.

Podľa zdrojov Bildu-u počas svojho európskeho turné Zelenskyj predstavil lídrom dve kľúčové požiadavky, medzi nimi aj nemeckému kancelárovi Scholzovi.

Prvou z nich bolo povolenie použiť západné zbrane proti strategickým cieľom hlbšie v Rusku, na čo Ukrajina potrebuje dodávky ďalších riadených striel dlhého doletu, ako sú Storm Shadow z Veľkej Británie, Scalp EG z Francúzska a Taurus z Nemecka.

Druhou požiadavkou bolo urýchlenie vstupu Ukrajiny do NATO a bezpečnostné záruky pre Kyjev, vrátane ochrany pred ruskou agresiou. Berlín však tieto požiadavky neprijal s veľkým nadšením, pričom Scholz neponúkol jasnú odpoveď.

Hoci Scholz prisľúbil počas stretnutia so Zelenským ďalšiu miliardovú pomoc na podporu Ukrajiny, analytici upozorňujú, že všetky tieto balíky pomoci boli avizované už skôr.

Politológ Carlo Masala pre Bild uviedol, že Zelenskyj v dvoch kľúčových bodoch svojho plánu víťazstva nedosiahol výrazný pokrok, čo spôsobilo, že z ukrajinského pohľadu bolo európske turné neúspešné.

Situácia sa pre Zelenského ešte zhoršila po tom, ako americký prezident Joe Biden zrušil plánované stretnutie o vojenskej podpore pre Ukrajinu v nemeckom Ramsteine, údajne kvôli hurikánu Milton, ktorý zasiahol pobrežie Floridy.

Podľa zdrojov denníku však ide len o zámienku, pričom Biden údajne nechce otvorene diskutovať o vojne na Ukrajine pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v USA, ktoré sa budú konať už 5. novembra.

(mm)