Meloniová: Útok izraelských ozbrojených síl na mierové sily OSN v Libanone je neprijateľný

Predsedníčka talianskej vlády telefonovala s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Pripomenula mu, že Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) "pôsobia na základe mandátu Bezpečnostnej rady OSN s cieľom prispieť k regionálnej stabilite".

Switzerland Russia Ukraine War Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Giorgia Meloniová podľa agentúry ANSA izraelskému premiérovi opätovne zdôraznila, že je neprijateľné, aby izraelské ozbrojené sily útočili na pozície mierových síl OSN v Libanone. Tiež mu povedala, že je „absolútne nevyhnutné, aby bola bezpečnosť personálu UNIFIL-u zaručená za každých okolností“.

Reuters pripomína, že počas uplynulých dní sa pri izraelských útokoch zranilo päť príslušníkov UNIFIL-u. Izraelská vláda mierové jednotky vyzvala, aby sa z libanonsko-izraelského pohraničia stiahli. Velenie mierovej misie však túto výzvu odmietlo.

Meloniovej kancelária uvádza, že premiérka zároveň „vyjadrila presvedčenie, že úplným uplatňovaním rezolúcie Bezpečnostnej rady č. 1701 môžeme prispieť k stabilizácii izraelsko-libanonskej hranice a zaručiť návrat všetkých vysídlených osôb domov“.

V rámci miesie UNIFIL pôsobí viac ako 1000 talianskych jednotiek, pripomína Reuters.

(tasr)