Libanonská strana blízka maronitským kresťanom vyzýva Hizballáh na prímerie

S odvolaním sa na libanonsku tlačovú agentúru ANI o tom na svojom webe informoval denník L'Orient-Le Jour (OLJ).

Libanonská sociálnodemokratická strana (Katáib), ku ktorej sa hlásia prevažne maronitskí kresťania, vyzvala v utorok predsedu libanonského parlamentu Nabíha Barrího a premiéra Nadžíba Míkátího, aby vyvinuli tlak na proiránske hnutie Hizballáh a prinútili ho prijať jasné stanovisko v prospech okamžitého prímeria vo vojenskom konflikte s Izraelom.

Hizballáh a Izrael sú od októbra 2023 v ozbrojenom konflikte, ktorý v septembri prerástol do vojenského konfliktu. V súvislosti s eskaláciou prišlo od 8. októbra 2023 v Libanone o život viac ako 2300 ľudí, doplnil OLJ.

OLJ dodal, že zástupca generálneho tajomníka Hizballáhu šejk Naím Kásim v pondelok vyhlásil, že kľúčom k ukončeniu súčasného konfliktu zostáva prímerie. Vo svojom prejave však v súvislosti s prebiehajúcou vojnou v palestínskom Pásme Gazy zdôraznil, že „Libanon od Palestíny nemožno oddeliť“.

Po zasadnutí svojho politického grémia strana Katáib vyzvala vládu, aby dala libanonskej armáde pokyn rozmiestniť sa pozdĺž južnej hranice s cieľom „zablokovať Izrael, prinútiť ho čeliť medzinárodnej verejnej mienke a eliminovať akúkoľvek zámienku na pokračovanie svojej agresie a nájazdov na libanonské územie“.

Strana Katáib zdôraznila aj potrebu riešiť súčasnú situáciu v Libanone vojensky i politicky: v prvom rade žiada, aby zbrane mali k dispozícii len legálne libanonské jednotky sily a žiadna iná formácia.

Pokiaľ ide o politickú oblasť, Katáib vyzýva na vyriešenie vnútorných rozporov a reštrukturalizáciu politickej scény Libanonu na nových základoch „zaručujúcich rovnosť a vzájomnú pomoc pre všetkých Libanončanov podľa ústavy a zákona“.

Libanon je už roky v politickej i hlbokej ekonomickej kríze. Nestabilitu umocňuje aj fakt, že od 30. októbra 2022, keď sa skončil mandát prezidenta Míšála Awna, je i bez prezidenta.

(tasr)