Rezort kultúry zvažuje prísnejšie kontroly používania štátneho jazyka

Ministerstvo kultúry (MK) SR spustilo prípravu novej legislatívy, ktorá by priniesla prísnejšiu kontrolu používania štátneho jazyka a zároveň aj vyššie prípadné pokuty. Na tému upozornil Dennik N.

1 Martina Šimkovičová. Foto: MK SR

Zmenu chce rezort pod vedením Martiny Šimkovičovej dosiahnuť novelizáciou zákona o štátnom jazyku. Zámer vyplýva z takzvanej predbežnej informácie, ktorú štátne orgány zverejňujú na začiatku legislatívneho procesu.

Pointou pomerne zložitej formulácie hlavnej časti dokumentu je práve prísnejšia kontrola používania štátneho jazyka na verejnosti a vyššie sankcie.

Rezort argumentuje, že v súčasnosti konkrétne ustanovenia spomínaného zákona opakovane porušujú tie isté osoby. Tvrdí, že MK SR má v tomto smere obmedzené kompetencie a pokuty, ktoré môže uložiť, sú nízke.

Podľa vyjadrenia, ktoré ministerstvo poskytlo Denníku N, mu prekáža napríklad nesprávne uvádzanie niektorých geografických názvov či dvojjazyčné texty, v ktorých je časť v cudzom jazyku lepšie viditeľná, respektíve má inú veľkosť či typ fontu.

Zmenou by malo byť aj to, že pokutu by po novom mohli dostať i fyzické osoby, teda bežní ľudia. Doteraz to boli len orgány verejnej správy, teda napríklad samosprávy obcí či vyšších územných celkov.

(bra)