Francúzsko poskytne Ukrajine novo vyvinuté kamikadze drony

Francúzska armáda úspešne dokončila skúšky nového kamikadze dronu, ktorý vyvinula nemecko-francúzska zbrojárska firma KNDS v spolupráci s výrobcom bezpilotných lietadiel Delair.

26439130162_a96b63e9d6_k Dron. Foto: Flickr/Oscar-Z4Design

Francúzsko si objednalo 2-tisíc kusov, pričom 100 z nich dostane v najbližších týždňoch Ukrajina.

Dron je výsledkom projektu COLIBRI, ktorý bol spustený v roku 2022. Podľa KNDS má prevádzkovú dobu 45 minút a dokáže pozorovať, identifikovať a neutralizovať statické alebo pohyblivé ciele v okruhu piatich kilometrov.

Môže lietať vo dne i v noci a je schopný zničiť pechotné ciele alebo obrnené vozidlá. Jednotková cena nebola špecifikovaná, ale vo výzve na predkladanie ponúk z roku 2022 sa písalo o „nízkonákladovom systéme“.

Zariadenie bolo vyvinuté na základe civilného dronu UX11 z produkcie od Delairu s rozpätím krídel 1,1 metra a hmotnosťou okolo 1,5 kilogramu, ktorý dokáže operovať vo výške dvoch kilometrov a dosahuje maximálnu rýchlosť 60 kilometrov za hodinu.

Nový kamikadze dron bude dôležitým doplnkom k húfnici Caesar, ktorú Francúzsko dodáva Ukrajine. Ukrajinské ozbrojené sily doteraz dostali 49 húfnic Caesar, z ktorých najmenej päť bolo zničených a tri poškodené, uvádza spravodajský portál Oryx. Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu v januári oznámil, že v tomto roku sa pre Ukrajinu vyrobí ďalších 78 húfnic.

(tasr, dpa)


Miesto patrí k najrušnejším lokalitám v Košiciach. Denne sa tu premiestňujú tisícky ľudí, nielen cestujúcich. Mnohým sa nepozdáva, že už niekoľko rokov vonkajšie priestory stanice, najmä nástupištia, pripomínajú stavenisko. Dôvodom je meškajúca obnova.
Prejsť na článok
Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok