Zdravotné sestry nechcú, aby sa konsolidáciou menili ich platy

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek trvá na tom, aby sa konsolidáciou nemenili mzdové podmienky sestier a zostal zachovaný "status quo".

zdravotná sestra Silvia Odelgová z oddelenia urológie bezpeènostná kanyla príprava Ilustračný obrázok. Foto: Milan Kapusta/TASR

Po stredajšom stretnutí zástupcov SKSaPA s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas) to pre TASR uviedol člen komory Milan Laurinc. Minister sa podľa jeho slov snaží, aby sa konsolidácia platov zdravotníkov nedotkla.

„Povedal, že sa snaží a jeho cieľom je zabezpečiť, aby sa platov sestier a iných zdravotníckych pracovníkov nedotkla konsolidácia miezd. A my sami sme povedali, že sme za status quo, to znamená tak, ako bol rast zdravotníckych miezd naplánovaný,“ ozrejmil Laurinc. Šaško podľa jeho slov však deklaroval, že zatiaľ nemôže stopercentne sľúbiť nič.

Otázku výpovedí sestier z nadčasov podľa Laurinca na stretnutí neriešili. „Je to naozaj len agenda odborového združenia, oni to komunikujú, zbierajú výpovede. My jedine môžeme povedať, že určite, ak sa akákoľvek sestra bude chcieť pripojiť do tejto agendy, tak ju podporíme,“ skonštatoval Laurinc.

Predstavitelia komory zároveň na stretnutí ministrovi potvrdili, že mu budú nápomocní pri zlepšovaní podmienok sestier. Ocenili tiež, že zástupcov zdravotníkov pozýva na rokovania osobne.

Minister začal v pondelok (14. 10.) rokovania so zástupcami zdravotníkov. Pokračovať majú počas týždňa. Šaško verí, že pri návrhu konsolidačných opatrení nájdu kompromis. O možnostiach rokuje aj s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer).

Zdravotníci naprieč celým sektorom totiž odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzvali prezidenta Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Hlava štátu deklarovala, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.

(tasr)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok