Zelenskyj: Ficovi som povedal veľa vecí, SR by mala Ukrajine pomáhať

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Markom Ruttem vyhlásil, že slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi povedal na stretnutí v Bruseli veľa vecí.

Zelenskyj na summite EÚ: Ukrajina vníma NATO ako bezpeènostný dáždnik Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva počas tlačovej konferencie na summite EÚ v Bruseli 17. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Slovensko by malo Ukrajine podľa Zelenského pomáhať, inak pocíti, čo všetko môže ruský prezident Vladimir Putin spôsobiť.

Išlo vôbec o prvé stretnutie Fica a Zelenského. „Hovoril som s ním, ale bolo to medzi nami… Hovorili sme, a to je dobre,“ povedal Zelenskyj a ocenil, že SR a Ukrajina udržiavajú kontakty na úrovni premiérov.

„Musíme pestovať vzťahy medzi našimi krajinami, to je dôležité. Jeho krajina nie je vo vojne, vďakabohu. Želám jeho ľuďom mier, a nie to, čo Putin naozaj dokáže priniesť,“ vyhlásil Zelenskyj.

Podľa neho Fico akoby necítil, čo všetko Putin dokáže spôsobiť. Zároveň vyzval SR na podporu Ukrajiny. „(Putin) sa nezastaví, ak ho my nezastavíme,“ odkázal.        Ukrajinský prezident zdôraznil, že Putin má rád krajiny, ktoré môžu zastupovať jeho záujmy. „Putin je fanúšikom vojny,“ pokračoval a pomohol si príkladom, že keď sa Ukrajinci snažili ochrániť svoju severnú hranicu a vošli do ruskej Kurskej oblasti, miestni ľudia si o nich mysleli, že sú Američania alebo vojaci NATO. Boli však veľmi prekvapení, že ukrajinskí vojaci ich oslovili po rusky, poznamenal Zelenskyj.

„Miestni ľudia verili informáciám, že ich napadlo NATO. Putin vybudoval spoločnosť, kde ľudia žijú v dezinformáciách, a teraz ženie mladých ľudí na smrť. On bude brániť svet, ktorý vybudoval, a preto bude lepšie, ak sa nám ho podarí zastaviť,“ povedal Zelenskyj pred novinármi.

Vo svojom vystúpení sa taktiež poďakoval Ruttemu a Severoatlantickej aliancii za podporu Ukrajine čeliacej ruskej agresii a odkázal, že aj Ukrajina sa jedného dňa stane členom Severoatlantickej aliancie.

(tasr)


Miesto patrí k najrušnejším lokalitám v Košiciach. Denne sa tu premiestňujú tisícky ľudí, nielen cestujúcich. Mnohým sa nepozdáva, že už niekoľko rokov vonkajšie priestory stanice, najmä nástupištia, pripomínajú stavenisko. Dôvodom je meškajúca obnova.
Prejsť na článok
Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok