Košická nemocnica hospitalizovala jedenásť ľudí po otrave hubami, siedmi sú na JIS-ke

V univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach za posledné dva týždne zistili u viacerých pacientov otravu hubami. Vyzývajú na upustenie od zberu a konzumácie húb, ktoré ľudia nepoznajú, sú staré alebo príliš mladé na dôsledné rozoznanie druhu.

huby agel Z pohľadu lekárov je veľmi dôležité, aby sme každý zozbieraný hríb dobre poznali. Foto: Agel

„Huby dlhodobo neuskladňujeme, ak huby konzumujeme, dostatočne ich tepelne upravíme. Sporné huby by nemali konzumovať predovšetkým deti do 10 rokov, tehotné a dojčiace ženy,“ apeluje nemocničné zariadenie podľa webu Hiking.

Zástupkyňa prednostu IV. internej kliniky Lucia Kizeková opísala, že medzi najčastejšie príznaky aj otravy patria nevoľnosť, zvracanie, hnačky, kŕče a bolesti brucha.

„Tieto príznaky sa môžu vyskytnúť tak pri otrave jedovatými hubami, ako aj po požití jedlých húb, ktoré sú dlhodobo nesprávne skladované a nedostatočne alebo nesprávne upravené na konzumáciu,“ upozornila.

Spresnila, že medzi hospitalizovanými bol pacient otrávený muchotrávkou zelenou, ktorá môže pripomínať bedľu či plávku. Otrava touto hubou sa začne prejavovať po šiestich až 24 hodinách od konzumácie.

Pacienti sa otrávili aj bielou formou muchotrávky zelenej, pečiarkou jarabičiou, pečiarkou páchnucou, hríbom satanským, bedličkou páchnucou, muchotrávkou slamovožltou či lúčnicou kužeľovitou.

Kizeková tiež upozorňuje, že niektoré druhy húb, napríklad strmuľky a niektoré vláknice dokonca môžu vyvolať neurotoxické príznaky ako suchosť v ústach, búšenie srdca, pocit tepla, nepokoj, červeň v tvári či dezorientácia. Aj preto zdôrazňuje čo najrýchlejšie kontaktovanie lekára. Je treba podľa nej vziať so sebou k lekárovi aj požité huby.

(max)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok