Na Národné toxikologické informačné centrum sa za týždeň obrátilo desať ľudí pre otravu hubou

Od septembra už riešilo Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) minimálne 55 otráv hubami.

462618230_9014730151870897_7568113096015094074_n Hodvábnica veľká. Foto: FB/Zora Janíčková

Príznaky otravy prudko jedovatou hubou hodvábnicou veľkou sú vracanie, hnačky a bolesť v oblasti nadbruška. „Nastupujú približne do jednej až dvoch hodín od požitia húb,“ uviedla vedúca NTIC Silvia Plačková.

V takomto prípade by človek nemal situáciu podceňovať a čím skôr vyhľadať lekára. NTIC upozorňuje, že je dôležité doniesť so sebou nespracované zvyšky húb, jedlo z húb alebo zvratky, ktoré pomôžu identifikovať hubu, ktorá spôsobila otravu.

Plačková upozornila aj na smrteľne jedovatú hubu muchotrávku zelenú. Minulý rok sa ňou otrávilo šesť ľudí. „Neregistrujeme našťastie žiadne úmrtia tento rok, ale v lete sme konzultovali otravy muchotrávkou zelenou alebo jej bielou formou,“ doplnila.

Muchotrávku zelenú alebo jej bielu formu muchotrávku bielu a končistú si najčastejšie hubári zamieňajú so šampiňónmi, bedľami a zelenými plávkami. Muchotrávka zelená obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň.

„Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť,“ upozornila Plačková.

Obzvlášť citliví na amanitín sú starí ľudia a deti. „Prvé príznaky sa dostavia po šiestich, 12 alebo aj 24 hodinách. Sú to kolikovité bolesti brucha, vracanie a vodnaté hnačky,“ dodala Plačková.

Spoločným znakom smrteľne jedovatých muchotrávok je blanitá voľná pošva, prsteň na hlúbiku a čisto biele lupene. „Pokiaľ huby nepoznáte, zbierajte len huby hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby. Hríbovité huby nie sú smrteľne jedovaté,“ uviedlo NTIC.

(tasr)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok