Hizballáh podnikol raketový útok na Izrael

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že pri piatkovom raketovom útoku zasiahlo izraelské prístavné mesto Haifa a oblasť ležiacu severne od neho. Informovala o tom agentúra AFP.

JORDANIAN_WM-120 Ilustračná snímka. Foto: Wikipedia

Hizballáh uviedol, že jedna zo striel bola vypálená na počesť jeho zabitého vodcu Hasana Nasralláha. Izraelská armáda oznámila, že zachytila tri rakety vypálené smerom k Haifskému zálivu.

Varovné sirény sa predtým rozozvučali v meste Akko a na predmestí Krajot ležiacom severne od Haify, doplnil spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Proiránsky Hizballáh je v ozbrojenom konflikte s Izraelom už celé roky, pričom sporadicky ostreľoval oblasti na severe židovského štátu, ktorý zvyčajne reagoval cielenými náletmi na miesta odpaľovania rakiet v južnom Libanone.

Tieto cezhraničné útoky sa zintenzívnili po 7. októbri 2023, keď palestínske hnutie Hamas vpádom svojich teroristických kománd na juh Izraela vyvolalo odvetu v podobe pozemnej operácie izraelskej armády v Pásme Gazy.

Izrael medzičasom koncom septembra otvoril aj druhý front na severe krajiny, keď nedávno spustil nálety a neskôr i pozemnú operáciu na bašty Hizballáhu v južnom Libanone a na predmestí Bejrútu.

(tasr)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Umelé prerušenie tehotenstva vyvoláva spor medzi právom ženy na zdravie a jej slobodou rozhodovať o svojom tele a právom na život nenarodeného dieťaťa, ako aj právami otca. Základné východisko súčasnej rozhodovacej praxe európskych súdov o…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok