Izraelská armáda tvrdí, že v piatok zabila aj Sinwárovho osobného strážcu

Jednotky izraelskej armády v piatok zabili osobného strážcu šéfa palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwára.

K ochrankárovej eliminácii došlo na juhu Pásma Gazy, neďaleko miesta, kde bol v stredu zabitý i Sinwár. S odvolaním sa na izraelskú armádu o tom v piatok informovala agentúra AFP.

Mahmúd Hamdán bol zodpovedný nielen za Sinwárovu ochranu, ale bol aj veliteľom práporu Tal as-Sultán pôsobiaceho v rámci hnutia Hamas.

Izraelská armáda vo svojom vyhlásení spresnila, že Hamdán bol zneškodnený počas stretu s izraelskými vojakmi. Došlo k nemu v meste Rafah a približne 200 metrov od miesta, kde bol v stredu zlikvidovaný Sinwár.

Na základe hodnotenia tajných služieb izraelská armáda pôvodne predpokladala, že Hamdána zlikvidovala už pred niekoľkými týždňami. Neskôr sa však ukázalo, že Hamdán žije a pokračoval vo svojej úlohe pri Sinwárovej ochrane.

Podľa izraelskej armády bol Hamdán zodpovedný aj za stráženie šiestich izraelských rukojemníkov, ktorých však ich únoscovia koncom augusta v Rafahu zavraždili.

Sinwár je považovaný za strojcu útoku Hamasu a ďalších palestínskych skupín zo 7. októbra 2023 na juh Izraela, ktorý si vyžiadal stovky mŕtvych a zranených a bol spúšťačom následnej izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy. Podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom pri nej doteraz zahynulo najmenej 42.500 ľudí, väčšinou civilistov.

(tasr)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Umelé prerušenie tehotenstva vyvoláva spor medzi právom ženy na zdravie a jej slobodou rozhodovať o svojom tele a právom na život nenarodeného dieťaťa, ako aj právami otca. Základné východisko súčasnej rozhodovacej praxe európskych súdov o…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok