WSJ: Trump by uvalil clá na Čínu, ak by napadla Taiwan

Republikánsky exprezident poskytol predvolebný rozhovor denníku Wall Street Journal, ktorý viedli členovia Editorial Board.

Election 2024 Debate

„Povedal by som: ak pôjdete na Taiwan, tak mrzí ma to, ale nemám na výber. Uvalím na vás 150- až 200-percentné clá,“ vyhlásil kandidát na prezidenta do novembrových volieb.

Na otázku, či by použil v prípade čínskej blokády Taiwanu vojenskú silu, Trump odpovedal, že k takému scenáru by neprišlo, pretože čínsky prezident Si Ťin-pching ho rešpektuje.

„Mal som s ním veľmi silný vzťah,“ povedal Trump. „Nemusel by som (použiť vojenskú silu), pretože ma rešpektuje a vie, že som totálne šialený.“ Ďalej opísal príhodu, keď na Siho rozprával po anglicky – telefonovali si v roku 2017, keď hrozilo, že USA zbombardujú čínsku techniku v Sýrii.

V rozhovore sa Trump vyjadril aj k ruskej invázii na Ukrajine a zopakoval, že keby bol teraz prezidentom USA on, ruský prezident Vladimir Putin by si nedovolil zaútočiť na Ukrajinu.

„Ja som Putinovi povedal: Vladimir, máme skvelý vzťah… Vladimír, ak pôjdeš po Ukrajine, tak na teba udriem tak tvrdo, že sa z toho nespamätáš. Zasiahnem ťa priamo uprostred poondiatej Moskvy,“ opísal pre WSJ svoju komunikáciu s Putinom.

(tasr)