Mužom musia britské školy umožniť prístup do ženských spŕch a opačne

Národná asociácia riaditeľov škôl v novom školení nariadila, aby zamestnanci, ktorí sa identifikujú ako opačné pohlavie, mali prístup do sociálnych zariadení „dostupných pre ostatných príslušníkov ich novo nadobudnutého pohlavia“.

transflag germany Ilustračný záber. Zdroj: Canva.com

„Zamestnanci, ktorí podstúpili zmenu pohlavia alebo sú transgenderoví, musia byť podporovaní v používaní všetkých toaliet a spŕch, ktoré sú k dispozícii ostatným príslušníkom ich novonadobudnutého pohlavia,“ píše sa v uznesení asociácie (NGA), ktoré citoval denník Telegraph.

„Vyžadovať od transgenderových osôb, aby namiesto primeraných úprav používali toalety pre zdravotne postihnutých, nie je zákonné ani správne,“ dodáva text uznesenia.

NGA je národné členské združenie guvernantov, správcov a odborníkov na riadenie v anglických štátnych školách. Viac ako 80-tisíc členov v 70 percentách škôl v Anglicku má prístup k jej službám, ktoré zahŕňajú poradenstvo, školenia a podujatia, priblížil Telegraph.

Generálna riaditeľka ľudskoprávnej charitatívnej organizácie Sex Matters Maya Forstaterová pre denník uviedla, že školenie je „hrubo nezodpovedné“ a „hlboko znepokojujúce“.

„V zákone o rovnosti sa nikde nepíše, že muži, ktorí sa identifikujú ako ženy, majú právo na prístup na ženské toalety, takže ide o šokujúce skreslenie zo strany NGA,“ povedala šéfka organizácie, ktorá upozorňuje na problematiku sebaidentifikácie v Británii.

„Zamestnávatelia sú zo zákona povinní poskytovať toalety pre jedno pohlavie, pokiaľ nejde o úplne otvorené miestnosti pre obe pohlavia. Je hrubo nezodpovedné, že NGA tvrdí správcom a dozorným orgánom škôl opak,“ vysvetlila s tým, že zákon chráni „transľudí“ pred diskrimináciou, „neposkytuje im však úplný prístup do všetkých zariadení“.

„Je hlboko znepokojujúce, že NGA dezinformuje riaditeľov škôl spôsobom, ktorý porušuje práva učiteľov a ostatných zamestnancov na základné súkromie a dôstojnosť,“ vyhlásila.

(sab)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok