Palestínčania tvrdia, že izraelský útok na štvrť v Bajt Lahíji má vyše 70 obetí

Agentúra civilnej obrany v Pásme Gazy v nedeľu uviedla, že pri izraelskom leteckom útoku na jednu zo štvrtí v meste Bajt Lahíja na severe enklávy zahynulo najmenej 73 ľudí. Izrael spochybnil počet obetí, informovala agentúra AFP.

Izraelská armáda operuje na hraniciach Izraela s pásmom Gazy Izraelskí vojaci sa pozerajú na zničené budovy v pásme Gazy neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Palestínsky úrad upozornil, že pod ruinami zničených budov sú zrejme ďalšie obete a zranení. Dodal, že medzi nimi sú aj ženy a deti, keďže izraelský nálet zasiahol husto obývanú obytnú zónu.

Izraelská armáda spochybnila počet obetí uvádzaný úradmi v Pásme Gazy, pričom argumentovala použitou muníciou a presnosťou úderu na „teroristický cieľ Hamasu“. Podrobnosti o tom, kto bol cieľom útoku, neuviedla.

Izrael, ktorý si predsavzal zabrániť militantom z Hamasu preskupiť sa v severnej časti Gazy, začal 6. októbra v danej oblasti rozsiahly letecký a pozemný útok, čím pritvrdil obliehanie vojnou zničenej enklávy a donútil k úteku ďalšie desaťtisíce ľudí.

Ešte pred náletom na Bajt Lahíju palestínske úrady uvádzali, že pri izraelskej operácii na severe Pásma Gazy prišlo o život už viac ako 400 ľudí.

(tasr)