Diaľničiari opravia kanalizáciu v strednom deliacom páse D2 medzi Lamačom a tunelom Sitina

Opravy začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) na prelome októbra a novembra. Oprava odvodňovacieho systému predchádza výstavbe protihlukovej steny v úseku, plynulosť dopravy má narušiť čo najmenej.

Doprava: Tunel Sitina je stále neprejazdný, v oboch smeroch sú ve¾ké kolóny Vjazd do bratislavského tunela Sitina. Foto: Michal Svítok/TASR

Investičný riaditeľ NDS Július Mihálik upozornil, že oprava kanalizácie je rovnako dôležitá ako samotná protihluková stena. „Funkčné odvádzanie vody z vozovky zásadným spôsobom zvyšuje bezpečnosť motoristov a znižuje riziko dopravných nehôd, špeciálne na takom vyťaženom úseku,“ zdôraznil.

Práce sú rozvrhnuté tak, aby mali na plynulosť dopravy čo najmenší dosah. Nezníži sa počet jazdných pruhov, dôjde len k ich zúženiu.

Rýchly pruh bude mať dočasne 2,75 metra a pomalý 3,25 metra, maximálna povolená rýchlosť sa v danom úseku zníži na 80 km/h. Osobitnú pozornosť bude mať úsek pri križovatke Lamač. „Predstavuje neuralgický dopravný bod v danej lokalite, preto kanalizáciu na tomto mieste komplexne opravíme prioritne,“ informoval Mihálik.

Práce budú prebiehať počas pracovných dní i víkendov, ak to klimatické podmienky umožnia, aj počas večerných a nočných hodín.

Zmluvu na výstavbu protihlukovej steny v Lamači podpísala NDS vlani v lete, cena za dielo je takmer 22 miliónov eur bez DPH. Zhotoviteľom je spoločnosť Doprastav.

Vybudovať má mobilné protihlukové steny na oboch stranách diaľnice i v stredovom páse. Podľa pôvodného termínu mali dielo dokončiť a začať kolaudovať v auguste 2025, zdržanie oproti pôvodnému harmonogramu spôsobilo predĺženie v konaní o stavebnom povolení. V danom úseku sa uskutočnil nevyhnutný výrub, prekládky inžinierskych sietí i diagnostika diaľničnej kanalizácie.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok