Severokórejskí vojaci zatiaľ neboli nasadení do bojov na Ukrajine, uviedol Radoslaw Sikorski

V súčasnosti sa nachádzajú na ruskom Ďalekom východe, tvrdí poľský minister zahraničných vecí.

Snímka obrazovky 2024-10-23 o 22.15.01 Espen Barth Eide (vľavo) a Radoslaw Sikorski. Foto: TASR/AP

Juhokórejská tajná služba tvrdí, že Severná Kórea poslala do Ruska asi tritisíc vojakov, ktorí tam absolvujú výcvik a následne ich pravdepodobne pošlú do bojov na Ukrajine. Podľa jej informácií by sa mal počet severokórejských vojakov v Rusku do decembra vyšplhať na 10-tisíc.

„Dúfam, že Južná Kórea z toho vyvodí závery a bude chcieť zvýšiť svoju pomoc Ukrajine,“ povedal Sikorski na tlačovej konferencii so svojím nórskym kolegom Espenom Barthom Eidem.

Informáciu, že sa na ukrajinskom fronte v súčasnosti nenachádzajú severokórejské jednotky, potvrdil s odvolaním na analýzu Pentagónu aj americký minister obrany Lloyd Austin, uviedol šéf nórskej diplomacie.

„Ak Rusko potrebuje požiadať o pomoc severokórejských vojakov, veľa to vypovedá o jeho stave,“ dodal Barth Eide.

(tasr, pap)


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok