Sudca zvolenského okresného súdu príde na tri mesiace o polovicu funkčného platu

Rozhodol o tom odvolací disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR, ktorý potvrdil zníženie funkčného platu sudcovi Daliborovi Miľanovi.

Na snímke logo na vchode budovy, v ktorej sídli Najvyšší správny súd (NSS) SR na Trenčianskej ulici v Bratislave 20. mája 2022. Foto: TASR/Jaroslav Novák Najvyšší správny súd Slovenskej republiky. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ako ozrejmil Michal Milla z generálneho sekretariátu Kancelárie NSS SR, disciplinárny senát v prvostupňovom rozhodnutí zo 14. novembra 2023 uložil sudcovi Daliborovi Miľanovi disciplinárne opatrenie vo forme zníženia funkčného platu o 50 percent na obdobie troch mesiacov.

Navrhovateľka – predsedníčka Okresného súdu Zvolen, sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala a navrhla, aby bol disciplinárne obvinený Miľan uznaný vinným a aby mu bolo uložené najzávažnejšie disciplinárne opatrenie, odvolanie z funkcie sudcu.

Sudcu Miľana už v minulosti uznal disciplinárny senát NSS v inom prípade vinným z pokračovacieho závažného disciplinárneho previnenia, keď si v čase pandémie viackrát odmietol prekryť na pracovisku horné dýchacie cesty.

Senát mu na rok znížil plat o 60 percent. Voči rozhodnutiu sa aj vtedy odvolala predsedníčka zvolenského súdu, ktorá navrhovala Miľanovo odvolanie z funkcie sudcu. Odvolací senát NSS však odvolanie taktiež zamietol a potvrdil zníženie platu.

(tasr)


Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok Denníka N a uniknuté video z vyšetrenia polygrafom bývalého šéfa inšpekcie Littera. Takýto výklad má ale mnoho právnych a vecných nedostatkov. Viac v článku.

prečítať viac

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac