Európska únia zvažuje tvrdšie sankcie voči Rusku

Obavy pramenia z možného návratu Donalda Trumpa na post amerického prezidenta.

Európska únia, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Európska únia, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Predstavitelia a diplomati Európskej únie (EÚ) sa pripravujú na posilnenie sankcií voči Rusku. Súvisí to s predpokladom, že ak by sa Donald Trump stal opäť prezidentom, mohol by oslabiť snahy Západu o izoláciu Moskvy. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom informovala agentúra Reuters.

Cieľom rokovania je, aby zostali sankcie v platnosti dlhodobejšie a aby sa posilnilo ich presadzovanie aj v prípade, že Washington zmení svoj postoj.

Medzi možné kroky podľa citovaných zdrojov patria doložky na identifikáciu a zastavenie podozrivých zásielok tovaru smerujúcich do Ruska, ako aj širšie obmedzenia prepravy ropy.

Podľa Reuters ide o najväčšiu jednotlivú sankciu Západu voči Rusku. Trump počas svojej predvolebnej kampane naznačil, že ak sa stane prezidentom USA, prinajmenšom zastaví alebo výrazne spomalí vojenskú pomoc Ukrajine brániacej sa ruskej agresii.

(tasr)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok