Analytici ukázali osem dôvodov, prečo potraviny nebudú lacnejšie
Ešte pred Vianocami stihol premiér Robert Fico stretnutie s prvovýrobcami potravín. Pripomenul, že rozhodnutie znížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty na päť percent pri základných potravinách bude mať významný protiinflačný charakter.
O tom, ako sa opatrenia súčasnej vlády primárne spojené s konsolidáciou prejavia na vrecku domácností, sa hovorí už niekoľko mesiacov. Kým jedna strana tvrdí, že niektoré potraviny budeme kupovať lacnejšie, tá druhá je presvedčená, že to pravdepodobne pre viaceré faktory nebude možné.
Štandard sa už venoval cene chleba v súvislosti so zavedením transakčnej dane, ktorá by mohla cenami ešte zatriasť, a to už o pár mesiacov.
Aktuálne si na dôvody, pre ktoré potraviny pravdepodobne nebudú zlacňovať tak, ako to vládnuca garnitúra očakáva, posvietil aj Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. "S výnimkou jedného za ne môžu samotní politici," konštatujú analytici.
Radikálne cenové nástroje sa nepoužijú
Po stretnutí premiéra so zástupcami potravinárskeho odvetvia zaznelo, že kabinet vedie s celým reťazcom kvalitný sociálny dialóg a že sa dokonca aj dohodli, že radikálne cenové nástroje, ktoré má k dispozícii vláda, preto nebude musieť uplatniť. "Toto je dôležitá téma pre vládu, aby ľudia mohli mať cenovo dostupné, kvalitné a bezpečné potraviny," dodal vtedy Fico.
Pripomenul, že sú pripravení robiť všetky potrebné opatrenia, aby maximálne tlmili infláciu, ktorá má v celej Európe opäť narastajúci trend. Podľa Fica sú najlepším nástrojom na znižovanie cien obchodné reťazce. "Už teraz niektoré reťazce pretavujú zníženie DPH do svojich produktov," povedal, pričom ďalšie stretnutie s prvovýrobcami sa má uskutočniť začiatkom januára.
Interakcií so zástupcami odvetvia však má byť viac. Riešiť by chceli napríklad investičný dlh, pokiaľ ide o spracovateľský priemysel, ako aj kampaň na podporu slovenských výrobkov. "Som predovšetkým presvedčený, že naše rozhodnutie znížiť DPH na päť percent pri základných potravinách a na 19 percent, pričom základná sadzba bude 23 percent pri ostatných potravinách, bude mať významný protiinflačný charakter," skonštatoval predseda slovenskej vlády.
To, že sa zníženie dane z pridanej hodnoty na päť percent na vybrané potraviny od 1. januára 2025 jednoznačne prejaví v cenách, potvrdil aj podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho, a to po stretnutí s predstaviteľmi vlády.
Rovnaký názor majú aj prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay a viceprezident Zväzu obchodu SR Štefan Mácsadi. "Niektoré ceny potravín už teraz reflektujú zníženú DPH v jednotlivých cenách. Je tu garancia a záujem všetkých, aby spotrebiteľ reálne pocítil päťpercentné zníženie," doplnil Macho.
Upozornil však na to, že aj v tomto segmente existujú faktory, nielen na Slovensku, ale v celej Európe, ktoré ovplyvňujú ceny bez ohľadu na DPH. Ako príklad uviedol energetickú či mliečnu krízu. A aj keď slovenskí potravinári podľa Poturnaya garantujú ceny potravín na obdobie 60 dní, čo znamená, že ich partneri už pred koncom roka poznali ich ceny od 1. januára, obchod vidí istú nevýhodu.
Mácsadi totiž poukázal na to, že ich ceny pozná každý a taktiež má na ne vplyv veľa veličín. A práve tie vymenovali ekonómovia z INESS. "Mnoho ľudí aj politikov očakáva, že ceny potravín na pultoch v obchodoch poklesnú rovnakou mierou, to sa však nestane," myslia si analytici.
S touto zmenou sadzby DPH totiž prichádzajú ďalšie opatrenia, ktoré podľa nich ovplyvnia ceny potravín smerom hore. Prvým dôvodom je nárast minimálnej mzdy, ktorého dosahom na trh sa venoval aj Štandard.
Zavedenie príspevku na športové aktivity detí je podľa INESS druhým dôvodom. Je však nevyhnutné pripomenúť, že aj keď sa v legislatíve stal tento príspevok pre zamestnávateľov povinným, nezahŕňa automaticky všetky firmy. Rovnako nebude mať nárok na 275 eur, čo je maximálna výška tohto bonusu, každý zamestnanec, práve naopak. Splniť bude musieť niekoľko zásadných podmienok.
Ďalší faktor s dosahom na cenovky spôsobia energie. Napríklad len ceny plynu porastú podľa INESS pre väčšinu podnikateľov od nového roka o 13,3 percenta.
Na štvrtom mieste menujú už spomínaný nábeh dane z finančných transakcií, ktorá začne platiť od apríla a ktorú analytici vyčíslili ako náklad vo výške + 574 miliónov eur. Okrem nej však stúpne aj sadzba dane zo zisku, a to až na 24 percent, čo je jedna z najvyšších hodnôt v regióne.
Inštitút poukazuje aj na fakt, že kým na základných potravinách DPH klesla, na mnohých iných tovaroch, naopak, stúpla na 23 percent, a to nepocítia len domácnosti, ale s vyššou sadzbou budú nakupovať už výrobcovia aj obchodníci.
Siedmym dôvodom je zvýšenie mýta (+40 percent, od júla 2025 na základe európskej smernice tzv. Eurovignette), čo samozrejme, znamená, že doprava potravín do obchodov bude oveľa nákladnejšia. S týmto odvetvím súvisí aj posledný faktor, ktorým je povinnosť obchodov hlásiť ceny potravín do takzvaného vyhľadávača a porovnávača cien potravín, ktorý si vymysleli politici, čo zvýši náklady, ktoré sa premietnu do cien potravín.
"Takže ak od nového roka čakáte, že poklesnú ceny potravín o päť percent, je možné, že čakáte márne," uzatvárajú analytici.
Už vlaňajší rok bol v potravinárstve náročný
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora pritom už rok 2024 vyhodnotila ako náročný rok, v ktorom potrápili poľnohospodárov intenzívne dôsledky klimatickej zmeny, priemerné úrody letných a jesenných plodín, ako aj tlak škodcov - najmä hrabošov.
"Pomohli však zdroje smerované na rozvoj poľnohospodárstva," potvrdil Matej Korpáš z tlačového odboru Komory pri hodnotení končiaceho sa roka. "Po dramatickom priebehu minulej kampane priamych platieb sa odstránili chyby a dnes máme prvýkrát v histórii vyplatené preddavky a vo výplate zdrojov sa pokračuje ďalej," priblížil.
Takže určitý pozitívny posun tu je, avšak okrem výkyvov počasia potravinárom naďalej chýba výraznejšia finančná pomoc do odvetvia. "V závere roka sme pozitívne prijali informáciu o zálohových platbách pre poľnohospodárov. Vďaka neúnavnému vyše desaťročnému tlaku SPPK sa podarilo presadiť vyplácanie zálohových platieb pre poľnohospodárov, ktorí aj v rekordnom čase reálne videli finančné prostriedky na svojich účtoch," dodal Korpáš.
Slovenskí poľnohospodári podľa neho ocenili aj opatrenie, ktoré im, aj potravinárom, prinieslo zníženie odvodov. "Žiaľ, naši potravinári mohli čerpať tieto výhody len krátkodobo, čo neprinieslo väčšiu stabilizáciu potravinárskeho sektora," uzavrel.
Odvodové úľavy pre poľnohospodárske podniky však trvali len do konca roku 2024.