Ukrajinský vstup do EÚ môže znížiť konkurencieschopnosť Slovenska

Analýza Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky upozorňuje, že vstup Ukrajiny do EÚ môže mať negatívny vplyv na slovenský agropotravinársky sektor.

Podľa odborníkov zníži integrácia Ukrajiny platby zo Spoločnej poľnohospodárskej politiky pre všetky členské krajiny a Slovensko ako susedná krajina pocíti konkurenčný tlak najvýraznejšie. Slovenské poľnohospodárstvo dlhodobo zápasí s nízkymi investíciami, slabou modernizáciou a infraštruktúrou.

Ukrajinské produkty, najmä obilniny, olejniny, cukor, med a hydina, sú cenovo konkurencieschopnejšie. V sektore hydiny došlo k prudkému nárastu dovozu z Ukrajiny – zo zhruba tisíc ton v roku 2021 na takmer 23-tisíc ton v roku 2024.

Odborníci preto žiadajú, aby vstup Ukrajiny do EÚ bol podmienený splnením všetkých štandardov EÚ v oblasti výroby, životného prostredia a bezpečnosti potravín, aby bola zabezpečená ochrana slovenského agrosektora.

(tasr, mja)