Týždeň v Ríme: Čína, Nemecko a Ukrajina čoraz viac znepokojujú Vatikán

1628258757091 Vatikánska vlajka. Foto: Bohumil Petrík

Pápež sa stretol so ženami vojakov, ktorí bojujú na východe Ukrajiny, a v Hongkongu zadržali kardinála. František v nedeľu svätorečí aj holandského kňaza-novinára, ktorý zomrel v koncentračnom tábore.

Je naozaj reálne, ako pred časom písala americká agentúra, že pápež a moskovský patriarcha Kirill by sa mohli stretnúť v Bratislave? Na to sa autor článku pýtal vatikánskeho „premiéra“ kardinála Pietra Parolina na rímskej konferencii. Štátny sekretár Svätej stolice reagoval s úsmevom: „Možno“.

Kardinál Parolin. Foto: autor

Pápež František v rámci svojej protivojnovej diplomacie prijal ženy dôstojníkov z pluku Azov, ktorí bojujú proti Rusom v meste Mariupol. Vatikán Ukrajinky pozval na krátke stretnutie s pontifikom po skončení generálnej audiencie. Obe ženy schôdzku vnímajú ako historický moment, ktorý má pomôcť k záchrane ich mužov. Pontifex sľúbil, že sa za ne a ich mužov bude modliť.

https://standard.sk/204435/zeny-dostojnikov-pluku-azov-u-papeza-dufame-ze-pomoze-zachranit-manzelov-v-azovstale/

Rímsky biskup pokračoval v normálnej pracovnej činnosti napriek pretrvávajúcej bolesti kolena. Novinári sa pýtali, ako sa vyvíja jeho zdravie. Aj keď oficiálne správy o jeho zdravotnom stave nie sú známe, ubezpečili nás, že ak by sa niečo závažné stalo, médiá budú informované.

Ukrajinky Katarína a Júlia po stretnutí s pápežom. Foto: Bohumil Petrík

Vo Večnom meste sa šírilo povedomie o živote a diele katolíkov, ktorých pápež v nedeľu na slávnostnej omši vyhlási za svätých. Má prísť i francúzsky premiér Jean Castex, keďže jeho krajina sa obohatí hneď o niekoľkých svätcov. Takzvaná kanonizácia má niektoré pozoruhodné osobnosti: Charles de Foucauld je aj na Slovensku známy francúzsky misionár, ktorého prezývali Živé evanjelium. Rodák zo Štrasburgu vyrastal ako sirota ponorený do svetského a nezriadeného života, ktorý mu nepriniesol uspokojenie. Bol vojakom a keď objavil vieru, rozhodol sa stať kňazom. Stal sa pustovníkom v Sahare, kde prijímal ľudí rôznych vierovyznaní.

Naopak, Titus Brandsma je holandský karmelitán a žurnalista, ktorý sa angažoval proti nacizmu a nenávistnému jazyku v novinách. Zomrel pred 80 rokmi v koncentračnom tábore Dachau. Pri tejto príležitosti najmä holandskí spravodajcovia zaslali list pápežovi, aby ho vyhlásil za patróna novinárov. Pridali sa viacerí zahraniční kolegovia, no nie všetci. Pre niektorých je dostatočný doterajší patrón svätý František Saleský a ďaľší neformálne navrhli „Neveriaceho“ Tomáša. Ten sa podľa evanjelia musel na vlastné oči a ruky presvedčiť, že Kristus vstal z mŕtvych, čo je aktuálne i dnes, keď prekypujú falošné, neoverené správy a dezinformácie, pripomenuli.

Stret medzi Vatikánom a nemeckou cirkvou

V Nemecku po roku opäť katolícki duchovní požehnali niekoľko desiatok homosexuálnych zväzkov vo viacerých mestách. Stalo sa tak napriek výslovnému zákazu vatikánskej Kongregácie pre náuku viery po konzultácii s pápežom Františkom. Nakoľko oficiálne vyjadrenie z Vatikánu nebolo, žiadali sme reakciu. V miništáte nás odkázali na Nemeckú biskupskú konferenciu a Katechizmus katolíckej cirkvi. Kontroverzné požehnávanie ukázalo stret medzi Vatikánom a nemeckou cirkvou, napísal denník Il Messaggero.

https://standard.sk/204475/na-zehnani-homosexualnych-parov-v-nemecku-bol-po-prvy-raz-aj-biskup-papez-sa-v-liste-vyjadril-k-osobam-lgbt/

Zadržaného a prepusteného kardinála Zena sa zastala Británia

V Hongkongu zadržali a neskôr na kauciu prepustili kardinála, ktorý sa považuje za národného hrdinu. Joseph Zen Ze-kiun má 90 rokov a vystupuje voči dominancii Pekingu nad touto čínskou autonómnou oblasťou. Katolíckeho preláta sa zastala i Veľká Británia, ktorá Hongkong do roku 1997 spravovala.

Jeho zadržanie je ponižujúce, neľudské, čisto politické a otriaslo občianskou spoločnosťou, komentovali viacerí pozorovatelia. Iní komentátori si myslia, že perzekúcia Zena nie je prekvapením, nakoľko Čínska ľudová republika je nepriateľsky naladená voči náboženstvám a chce zosilniť kontrolu nad Hongkongom.

Incident tiež môže ohroziť vzťahy ázijského draka so Svätou stolicou. Pápežova administratíva totiž napriek veľkej kritike a kontroverzii stále háji sino-vatikánsku dohodu o menovaní biskupov v tamojšej krajine. „Peking ohromujúco vyhráva nad Rímom,“ písalo sa už v minulosti v tomto súvise. Naopak biskupa Hongkongu môže pápež ešte stále slobodne menovať.

Argentínsky pontifik Jorge Bergoglio navštívi koncom júla Kanadu. Apoštolská cesta bude možnosťou opäť hovoriť najmä s pôvodnými obyvateľmi, zástupcov ktorých František prijal vo Vatikáne.

https://standard.sk/204928/kardinal-zen-kritizoval-vatikansku-politiku-k-cine-teraz-je-obvineny-a-vatikan-ho-musi-branit/

Citát týždňa

Vyberáme názor na zadržanie kardinála Zena, ktorý sa objavil v niekoľkých médiách:

„Nateraz možno nebolo najmúdrejšie zatknúť 90-ročného muža, ktorý nemohol byť príliš nebezpečný. Nebezpečný sa stal až po zatknutí.“


Ďalšie články